Blog

Selectie-uitvinding typisch voor octrooi in chemie

Om voor een octrooi in aanmerking te komen moet een uitvinding nieuw en inventief zijn. De selectie-uitvinding kan op het eerste gezicht niet zo nieuw en inventief lijken. Schijn bedriegt.

Door Wendy van Zoelen


Lees verder »

Zuiver water smaakt als frisdrank

Zonder een enkele toevoeging toch de illusie van frisdrank creëren met water. Dat presteert de drinkbeker die onder de naam Right Cup op de markt komt. Geurstoffen in de rand van de beker doen..

Door EP&C


Lees verder »

Praatjes vullen geen gaatjes. Bioactief glas wel

Vullingen voor tanden en kiezen gaan langer mee door het vulmateriaal te mengen met bioactief glas. Het glas voorkomt bovendien tandbederf door te reageren met bacteriën en zuren in de mond.

Door EP&C


Lees verder »

Koken met eigen minigasfabriek

Een nieuw systeem zet tuinafval, voedselresten en honden- of kattenpoep om in biogas en vloeibare tuinmest. Daarmee behoort de composthoop of de gang naar de gemeentelijke composthoop tot het..

Door EP&C


Lees verder »

Bioplastic uit rioolafvalwater

Voor het eerst is uit rioolwater het bioplastic polyhydroxyalkanaat (PHA) vervaardigd. Deze nieuwe techniek is een wereldprimeur en laat zien dat rioolslib uit afvalwater kan dienen als bron voor..

Door EP&C


Lees verder »

Steeds meer zelfhelend materiaal

In de natuur is het een normaal verschijnsel. Een wond in de huid van mens of dier of in de bast van een boom geneest vanzelf. Steeds meer materialen krijgen nu zelfhelende eigenschappen, in..

Door EP&C


Lees verder »

Ziekenhuizen gaan afval vergisten

Zeven ziekenhuizen in Nederland bereiden zich voor op vergisting van hun afval. Biobased wegwerpartikelen worden dan in shredders vermalen waarna ze in een unit vergisten tot biogas. Dat levert..

Door Jordi Kox


Lees verder »

Herbruikbaar alternatief voor printpapier in de maak

Amerikaanse scheikundigen van de Riverside University in Californië hebben een herbruikbaar alternatief voor printpapier ontwikkeld. Deze kunststof variant van papier is ongeveer twintig keer te..

Door EP&C


Lees verder »

Ecologische fles is in aantocht

De groene fles, een milieuvriendelijk alternatief voor de plastic PET-fles, is in aantocht. Het Nederlandse bedrijf Avantium werkt in een proeffabriek op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen aan..

Door EP&C


Lees verder »