Blog

Een octrooi is geen automatisch geld

Je bent op een verjaardag of je zit op het terras, je praat wat raak en ineens heb je die ene briljante ingeving. “Wat een goed idee. Daar moet je een patent voor aanvragen. Daar kun je nog eens..

Door Wendy van Zoelen


Lees verder »

Octrooi? Staar je niet blind

Het waren de beginjaren van mijn carrière als octrooigemachtigde. Ik was 32, net gepromoveerd als chemicus, maar de jongste van het kantoor. Natuurlijk kreeg ik het dossier met de melkbussen.

Door Robbert-Jan de Lang


Lees verder »

Octrooistrategie werkt kostenbesparend

Voor een effectieve bescherming is meer nodig dan het laten beschrijven van de uitvinding in een octrooiaanvraag. Zowel voorafgaand aan het opstellen van de octrooiaanvraag als daarna moeten..

Door Nyske Blokhuis


Lees verder »

Aanpassing octrooiwet voor medische apparatuur

Voor medicijnen is een tweede medische indicatie in Europa niet uitgesloten van octrooieerbaarheid, voor medische apparatuur wel. Dit heeft als gevolg dat het investeren in het vinden van nieuwe..

Door Martijn Vermeulen


Lees verder »

Uitdagingen bij beschermen personalized medicine

Wetgeving die per land verschilt kan effectieve bescherming van uitvindingen op het gebied van personalized medicine in de weg staan. Uitvinders moeten daar op voorhand op bedacht zijn.

Door Mark Jolink


Lees verder »

China, het Wilde Westen van Intellectueel Eigendom?

Lange tijd was China een vrijhaven voor copycats, het Wilde Westen van het Intellectueel Eigendom (IE). Dat beeld verdient bijstelling, nu China serieus werk maakt van IE-bescherming.

Door Marcel Kortekaas


Lees verder »

Industrieel toepasbaar eis voor octrooi

Om voor een patent in aanmerking te komen moet een uitvinding in ieder geval aan de 3 meest bekende criteria voldoen: nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. In de praktijk is dit laatste..

Door Mark Jolink


Lees verder »

Nieuwheid: eis voor patent

Drie elementaire eisen aan een uitvinding om sowieso voor een octrooi of een patent in aanmerking te komen zijn nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Nieuwheid is een vrij..

Door Thomas Remmerswaal


Lees verder »

Selectie-uitvinding typisch voor octrooi in chemie

Om voor een octrooi in aanmerking te komen moet een uitvinding nieuw en inventief zijn. De selectie-uitvinding kan op het eerste gezicht niet zo nieuw en inventief lijken. Schijn bedriegt.

Door Wendy van Zoelen


Lees verder »

Bescherm naast het apparaat ook vooral de consumable

Als je een verpakking bedenkt die technisch vernieuwend is, kun je deze beschermen met een octrooi. Zonder octrooi kan iedereen de wegwerpverpakking namaken en daarmee kan veel omzet verloren..

Door Walter Hart


Lees verder »