Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Uitdagingen bij beschermen personalized medicine

personalized-medicine.jpgWetgeving die per land verschilt kan effectieve bescherming van uitvindingen op het gebied van personalized medicine in de weg staan. Uitvinders moeten daar op voorhand op bedacht zijn.

Het succes van patiënt-specifieke behandelingen op basis van DNA-gegevens, behandelgeschiedenis en lifestyle zorgt voor een sterke groeimarkt voor personalized medicine. Met name als het gaat om de behandeling van kanker boeken uitvinders met dergelijke behandelingen veelbelovende vorderingen.

Subtype van ziekte

Het draait bij personalized medicine om het juiste medicijn, in de juiste dosis, op het juiste tijdstip. Uitvindingen betreffen dan bijvoorbeeld methoden om een specifiek subtype van een ziekte te diagnosticeren, om een medicijn voor de behandeling van een specifiek omschreven patiëntengroep of zelfs om specifieke doseringen voor dergelijke patiëntgroepen.

Volop uitdagingen

Beschermen van dergelijke uitvindingen stelt uitvinders en hun octrooigemachtigden echter volop voor uitdagingen. Alleen al vanwege het gegeven dat octrooiwetgeving per land of per regio verschilt. Zo vereist het Europees Octrooibureau (EPO) vaak een selectie van de patientengroep om de uitvinding te onderscheiden van wat al bekend is. Het toevoegen van die selectiestap maakt de ‘oude’ uitvinding –het reeds bekende medicijn- nieuw.

Natuurlijk proces

Dat ligt anders in de Verenigde Staten, waar van nature bestaande correlaties, zoals die tussen patientengroep en optimale behandeling, per definitie niet octrooieerbaar zijn. Het is dan de kunst om een vinding op het gebied van personalized medicin zodanig te beperken met aanvullende elementen uit de octrooiaanvraag dat er niet alleen sprake is van een natuurlijke correlatie. Dat kan bijvoorbeeld door een specifieke detectiemethode toe te voegen aan de vinding.

Inbreukpleger

Daarnaast moet in de octrooiaanvraag, voor welk land of welke regio die ook wordt ingediend, al rekening worden gehouden met het gegeven dat doorgaans meerdere partijen betrokken zijn bij een behandeling op het gebied van personalized medicin, zoals een farmaceutisch bedrijf en een diagnostisch laboratorium. In het geval van inbreuk is dan niet één inbreukpleger aan te wijzen, want de farmaceut verkoopt het medicijn terwijl het lab de selectiestap verzorgt.

Het aanvragen van een octrooiaanvraag voor personalized medicine heeft haken en ogen, maar is wel degelijk mogelijk met een slimme en doordachte aanpak.  

Octrooigemachtigde Mark Jolink legt in het artikel Personalized medicine: a booming market and a struggling patent system uit wat de valkuilen van het octrooieren van personalized medicine precies zijn.

Pers_Meds.png

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, COLUMN