Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Unitair octrooi weer stap dichterbij

Unitair_octrooi_weer_stap_dichterbij.jpg

De invoering van het unitair octrooi lijkt weer een stap dichterbij. Dit nu het bezwaar van Spanje tegen dit nieuwe octrooi volgens advocaat-generaal Yves Bot moet worden afgewezen. Spanje tekende vorig jaar bezwaar aan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Europa werkt al ongeveer veertig jaar aan de realisatie van het unitair octrooi, dat uitvindingen gemakkelijker en goedkoper in één keer moet beschermen in bijna heel Europa. De Europese Unie besloot in 2012 definitief tot invoering, waarop Spanje afhaakte en zelfs bezwaar indiende tegen het unitair octrooi bij het Hof van Justitie. Spanje is tegen het unitair effect en tegen de drie officiële talen Engels, Frans en Duits.

Toegevoegde waarde unitair effect

De advocaat-generaal vindt het unitair effect juist een toegevoegde waarde. Het unitair octrooi moet juist wel worden toegestaan vanwege de voordelen op het gebed van eenwording en integratie. De definitieve uitspraak van het Hof over het bezwaar van Spanje wordt in het eerste kwartaal van 2015 verwacht. In meer dan tachtig procent van de gevallen volgt het Hof het advies van de advocaat-generaal. Overigens doen Italië en niet-EU-landen Zwitserland en Noorwegen ook niet mee aan het unitair octrooi.

Unitair octrooi betekent grote vooruitgang

Over dit nieuwe octrooi, dat naar verwachting in 2016 wordt ingevoerd, verscheen dit jaar van de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Walter Hart van octrooibureau EP&C de publicatie ‘Unitair octrooi, zege of zegen’. U kunt dit informatieve document hieronder aanvragen. “Ondanks de vertraging en de onzekerheden betekent het unitair octrooi naar verwachting een grote vooruitgang voor het Europese bedrijfsleven”, aldus Walter Hart.

Unitair octrooi en UPC

Op zoek naar meer informatie over het unitair octrooi en het UPC?

Onderwerpen: Unitair octrooi, OCTROOI, COLUMN