Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Vier tips om de markt én het hart van Theresa May te veroveren

Vier tips om de markt én het hart van Theresa May te veroveren.jpgOnlangs verscheen het artikel ‘Felle discussie in Engeland over plastic verpakkingen’ in Goedemorgen Groente. Onder druk van de samenleving gaat de Britse Prime Minister Theresa May voortvarend aan de slag om onnodig plastic afval te elimineren.

In Nederland en andere landen zijn soortgelijke ontwikkelingen aan de gang. Als milieuliefhebber ondersteun ik dit van harte. Tegelijkertijd besef ik mij dat dit voor veel bedrijven die actief zijn in de Tuinbouw tot uitdagingen kan leiden.

Want het is natuurlijk niet voor niks dat bloemen, groente en fruit verpakt worden. Het beschermt het product tegen bijvoorbeeld uitdroging of beschadiging, en het kan een merknaam en andere gegevens dragen. Het is duidelijk dat er behoefte is aan alternatieven, maar…..voor veel producten zijn die er nog niet.

Ik ben nieuwsgierig tot welke mooie innovaties dit gaat leiden. Eén ervan treft u in de foto bij dit artikel. Een handzaam cliplabel dat eenvoudig en snel om een steel van bijvoorbeeld een tros tomaten kan worden geklikt. 

Als u ook met een innovatieve verpakking wilt komen, hoe pakt u dit dan aan?
Uiteraard is het handig als u over de nodige kennis en creativiteit beschikt, maar los daarvan heb ik een aantal praktische tips voor u:

  1. Onderzoek wat er al eerder is uitgevonden voor het zoveel mogelijk plastic-vrij verpakken van bepaalde soorten bloemen, groente en fruit. Dit kan in een octrooidatabase.

  2. Onderzoek deze eerder gedane uitvindingen en analyseer waarom deze de markt (nog) niet hebben bereikt. Welk nadeel kleeft er nog aan? Aan welke behoefte wordt voorbijgegaan? Is de verpakking te duur in productie? Biedt het onvoldoende bescherming aan het product?

  3. Ga zelf aan de slag om aangetroffen eerder uitgevonden verpakkingen zodanig te verbeteren en/of met elkaar te combineren dat alle nadelen worden ondervangen.

  4. Heeft u een onderscheidende oplossing voor het milieuvriendelijk verpakken van bloemen, groente en fruit weten te bedenken? Dan is het tijd om na te denken over bescherming. Vraag er bijvoorbeeld octrooi op aan en laat ook even kijken naar eventueel inbreukgevaar op de aangetroffen octrooien. Daarna is het de hoogste tijd voor mijn laatste tip.

  5. Poets uw Engels en etiquette op, want Theresa May staat vast te popelen om u met alle egards te ontvangen op Downing Street 10!

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van januari 2018.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW