Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Vliegende auto vanaf 2016 in de lucht

Vliegende_auto_vanaf_2016_in_de_lucht.jpg

Drie bedrijven hebben aangekondigd een vliegende auto voor de consumentenmarkt nu snel in productie te nemen. In 2016 rollen de eerste exemplaren van de band zodat files en andere obstakels eenvoudig kunnen worden omzeild.

De concepten voor de vliegende auto’s verschillen nogal. Het in Raamsdonksveer gevestigde PAL-V brengt in 2016 de One uit. Dat wordt een zogenoemde gyrocopter, een tweepersoons driewieler met rotorbladen. Omdat de rotors ingeklapt kunnen worden, kan de One op de weg worden gebruikt. Voor opstijgen en landen heeft de gyrocopter een baan van tweehonderd meter lengte nodig. De maximale snelheid wordt zowel in de lucht als op de weg 180 km per uur, de aanschafprijs minimaal enkele tonnen.

Vleugeldeuren

Ook in 2016 verschijnt de Aeromobil 3.0 van het Slowaakse bedrijf Aeromobil. Deze tweezitter rijdt op de weg en heeft vleugeldeuren die tot vliegtuigvleugels kunnen uitklappen. Bij 130 km per uur stijgt het voertuig op en ook hiervoor is een aanloop van zo’n tweehonderd meter nodig. De vliegtuigmotor draait op Euro95-benzine en maakt een maximale snelheid van 160 tot 200 km per uur mogelijk. De prijs is nog niet bekendgemaakt.

Inklapbare vleugels

Het Amerikaanse bedrijf Terrafugia belooft in 2016 met de Transition te komen. Er zijn al honderd bestellingen binnen voor deze vliegende auto, die 279.000 USD moet gaan kosten. Het concept lijkt sterk op dat van Aeromobil. Ook de Transition is een tweezitter met inklapbare vleugels die gewoon bij de benzinepomp tankt. Terrafugia werkt daarnaast aan een hybride vliegende auto, de TF-X. Het zal echter nog wel acht tot twaalf jaar duren voordat deze vierzitter op de markt komt. Voor alle vliegende auto’s geldt dat er zowel een rijbewijs als een vliegbrevet nodig is om ermee op pad of de lucht in te gaan.

www.terrafugia.com
pal-v.com
www.aeromobil.com

Onderwerpen: Werktuigbouw, ALGEMEEN