Je zou het bijna vergeten te midden van alle tumult van 2020, maar met het einde van het jaar staat binnenkort ook Brexit nog voor de deur. Hoewel dat voor de geldigheid van Europese octrooien in Groot-Brittannië geen directe veranderingen met zich meebrengt, heeft dit wel de nodige gevolgen voor ondernemers met een Europees Gemeenschaps-modelrecht aan de andere kant van het Kanaal. Wat verandert er en waar moet u op letten?
Om die vraag te beantwoorden is het goed om onderscheid te maken tussen twee verschillende groepen. Er is de groep die op 31 december al over Europese Gemeenschaps-modelrechten beschikt, en er is de groep die daar juist modelrechten wil aanvragen na de jaarwisseling.
Modellen van voor 2021
Alle Europese Gemeenschaps-modelrechten die per 31 december reeds aangevraagd, verleend en gepubliceerd zijn, worden op 1 januari automatisch gesplitst in een Europees Gemeenschaps-modelrecht en een Brits modelrecht. U betaalt daar niets extra’s voor en de rechten van beide modelrechten blijven daarna even lang geldig (vijf jaar vanaf de laatst betaalde instandhoudingstaks). Ook is het goed om te weten dat het streven in Groot-Brittannië in eerste instantie is, om de beschermingsomvang vanuit een Europees denkframe te beoordelen. Anders gezegd: de bescherming die dit Britse modelrecht gaat geven, zal vooralsnog vergelijkbaar blijven met het Europese.
Praktisch komt het erop neer dat er een Britse landcode en een extra cijfer 9 voor uw huidige Europese Gemeenschaps-modelnummer wordt geplaatst en daarmee is de kous af voor de duur van uw huidige instandhouding. Zodra die instandhouding bijna afloopt, komt u echter voor een belangrijke beslissing te staan. Wilt u het modelrecht in zowel de Europese Gemeenschap alsook in Groot-Brittannië behouden, dan zal u vanaf dat moment voor beide apart instandhoudingstaksen moeten betalen.
Nieuwe modellen vanaf 2021
Anders dan een Europees octrooi, dat ook na de Brexit van kracht zal blijven in Groot-Brittannië omdat het aangesloten blijft bij het Europees Octrooiverdrag, zal het Europees modelrecht vanaf 1 januari alleen geldig blijven voor lidstaten van de Europese Gemeenschap. Dit betekent dat u voor nieuwe modelrechten vanaf 1 januari in Groot-Brittannië een aparte modelaanvraag moet indienen, met aparte betaling voor indiening en instandhouding.
Heeft u derhalve een innovatie waarvan u de uiterlijke vormgeving komend jaar wil beschermen als modelrecht, dan is het dus goed om u af te vragen in hoeverre bescherming in Groot-Brittannië voor u relevant is. Het levert dezelfde vraag op als bij de keuze voor bescherming in andere landen buiten de Europese Gemeenschap: is bescherming van uw intellectueel eigendom in dat land een extra investering waard? Daarbij is het goed om te beseffen dat die investering een stuk minder groot is bij modelbescherming dan bij octrooibescherming. De kosten voor indiening en instandhouding van modelrechten liggen nog steeds een stuk lager.
Lees hier meer over de verschillen tussen modelbescherming en octrooibescherming
Uitgestelde publicaties
Een bijzonder geval in de bescherming van modellen is de uitgestelde publicatie. Die kunt u om verschillende redenen aanvragen, maar concreet komt het er in dit geval op neer dat er ondernemers zijn die een modelaanvraag hebben ingediend die pas maximaal 30 maanden na die indiening wordt gepubliceerd. Als het Europese model voor de jaarwisseling is ingediend en pas na 1 januari wordt gepubliceerd, geldt dezelfde regeling als voor modellen die na 1 januari zijn ingediend. U betaalt dus dubbele aanvraag- en instandhoudingskosten.
Meer weten?
Heeft u vragen over uw huidige modelbescherming of wilt u weten hoe en wanneer u die bescherming de komende tijd moet aanvragen, neem dan vooral contact op met mij of met Rudi Riemens. We kunnen u helpen met het maken van de juiste beslissingen en zo hopelijk bijdragen aan een goede start van het nieuwe jaar. Dat kunnen we volgens mij allemaal wel gebruiken!