Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Workshop bij EP&C – Een leerzame, duidelijke middag

workshop wegwijsBescherm ik die ene goede uitvinding nou met een octrooi, het modelrecht, of een bedrijfsgeheim? En hoe zorg ik ervoor dat ik die vinding in mijn bedrijf überhaupt opmerk? Tijdens de workshop Wegwijs in de wereld van het Intellectuele Eigendom kwamen zo’n twintig ondernemers samen om meer te leren over dit soort basisvragen op het gebied van Intellectueel Eigendom. “Een leerzame, duidelijke middag”, zo klonk achteraf. “Je werd heel goed bij de hand genomen.” Een verslag van Jort van Dijk.

Op de zevende verdieping van het hoofdkantoor van EP&C kwam een mooie mix van geïnteresseerden samen. Uitvinders, academici, mensen uit de medische wereld en een specialist in verpakkingen. Alleen al dat samenkomen was waardevol, zo merkte een van de deelnemers op: “Het is fijn om andere mensen te spreken die hiermee bezig zijn. Ik heb verder niet veel mensen waarmee ik hierover kan praten.”

Diverse beschermingsvormen

Na een gezonde lunch doorliepen octrooigemachtigden Thomas Remmerswaal en Matthijs van der Linden de grondbeginselen van het Intellectuele Eigendom. Iets dat, zo bleek uit de stijgende cijfers, een steeds wezenlijker onderdeel is van ondernemen in Nederland. Of je nou een groot bedrijf bent, MKB’er of Start-up.

Hoe herken je innovaties?

Aan de hand van tastbare voorbeelden lieten ze de verschillen zien tussen de diverse beschermingsvormen. Wat gebruik je wanneer en hoe pak je dat verstandig aan? Ook prikkelden ze bezoekers om te denken over hoe je innovaties herkent. Iets waar vooral veel bedrijven moeite mee hebben, maar wat met behulp van een eenvoudig stappenplan ineens heel makkelijk blijkt te zijn.

Ervaringen delen

Het gestructureerde programma maakte een hoop duidelijk over de verschillende beschermingsvormen, maar maakte daarmee ook een hoop vragen los. Want wat als iemand inbreuk pleegt op mijn idee, terwijl dat idee al in de aanvraagprocedure voor een patent zit? Moet je inbreuk op jouw patent binnen een bepaalde tijd aankaarten? En is het nou juist wel of niet slim om de afmetingen van je product te noteren bij een modelaanvraag? De middag bleek ook een fijne, laagdrempelige gelegenheid om prangende vragen te stellen.

Kritisch kijken

Voor de een was het een geruststellende bevestiging van bekende zaken, voor de ander een nuttige openbaring. Hoe dan ook waren de deelnemers op de afsluitende borrel erg enthousiast. Over geleerde lessen, beantwoorde vragen en het ontmoeten van gelijkgestemden. Zoals een van de deelnemers het samenvatte: “Je leert kritisch kijken naar waar je mee bezig bent.”

Bent u al bekend met de verschillende beschermingsvormen? EP&C organiseert ook vervolgworkshops, bijvoorbeeld ‘Patent aanvragen’ waarin de stappen van het aanvragen van een patent worden toegelicht.

Quotes van de deelnemers

  • “Een leerzame, duidelijke middag.”
  • “De gemachtigden waren goed en deskundig.”
  • “Ik vond de vragen soms vervelend. Als je beter had geluisterd, had je die vraag niet hoeven stellen. Daardoor duurde het wat lang.”
  • “Een andere opstelling was misschien wel fijner geweest.”
  • “Je werd heel goed bij de hand genomen.”
  • “Mij is heel veel duidelijk geworden.”
  • “Het is fijn om andere mensen te spreken die hiermee bezig zijn. Ik heb verder niet veel mensen waarmee ik hierover kan praten.”
  • “Je leert kritisch kijken naar waar je mee bezig bent.”
  • “Je wilt voorloper zijn, geen volger.”

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, Workshop, INTELLECTUEEL EIGENDOM