Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Yogavorm ook zonder octrooi wel beschermd

Yogavorm_ook_zonder_octrooi_wel_beschermd.jpg

Bikram Yoga is wereldwijd erg populair. Het Bikram Yoga-imperium bestrijkt wereldwijd meer dan duizend studio’s. De oorsprong van het succes ligt in de Verenigde Staten, waar Bikram Yoga een octrooi heeft voor de eigen yogamethode. Dat kan in Nederland niet, want hier kunnen alleen technische producten een octrooi krijgen. Toch is Bikram Yoga ook hier populair en exclusief.

De grondlegger van Bikram Yoga is een Indiër met de voornaam Bikram, die een eigen serie van 26 yogaposes bedacht, die worden uitgevoerd bij een temperatuur van 34 tot 40 graden Celsius. Hij verhuisde naar de VS en legde daar zijn yogamethode vast met een octrooi. In Europa en dus in Nederland kan geen octrooi verleend worden op Bikram Yoga. Het gaat immers om een reeks poses die de mens zelf uitvoert en die dus geen technisch product of proces vormen.

Merknaam

Toch heeft de yogameester ook in Nederland Bikram Yoga exclusief weten te houden. Door de merknaam Bikram Yoga vast te leggen kan alleen hij yogastudio’s onder zijn naam exploiteren. De rest wordt gedaan door het uitstekende imago en de hype die hij, mede door zijn alleenrecht in de VS, heeft opgebouwd. Andere studio’s kunnen wel de poses en de hoge temperaturen aanbieden, maar veel consumenten kiezen toch liever voor the real thing en bezoeken een officiële studio.

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN