Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Ziekenhuizen gaan afval vergisten

Ziekenhuizen_gaan_afval_vergisten.jpg

Zeven ziekenhuizen in Nederland bereiden zich voor op vergisting van hun afval. Biobased wegwerpartikelen worden dan in shredders vermalen waarna ze in een unit vergisten tot biogas. Dat levert niet alleen energie op maar ook besparingen op kosten en het milieu.

Pionier op dit gebied is het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, dat al sinds enkele jaren biobased afval zoals bedpo’s, bloedzakken, servies en maaltijdresten vermaalt en vergist tot biogas. Nu gaat ziekenhuis Rijnstate in Arnhem in samenwerking met universiteit Wageningen UR een stap verder. Niet alleen de reguliere wegwerpartikelen komen daar voor vergisting in aanmerking, maar ook operatiejassen, schoenen, mutsen, bedlinnen en injectiespuiten.

Uitbreiding

Rijnstate combineert de bouw van de biogasunit met een uitbreiding van het ziekenhuis. Wageningen UR heeft becijferd dat Rijnstate jaarlijks 160.000 kilo afval kan vergisten, wat een hoeveelheid biogas oplevert die overeenkomt met 70.000 liter diesel of 2,6 TeraJoule, dat is ruim 700.000 kWh stroom. Het ziekenhuis verdient vanaf de eerste dag aan de vergistingsinstallatie, die na elf jaar volledig is terugverdiend.

Overstap

Rijnstate wil met andere ziekenhuizen samenwerken om meer volume te realiseren. De bouw van de vergistingsunit staat voor 2016 of 2017 gepland. In ieder geval zes andere ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC in Rotterdam, zijn van plan de overstap naar vergisten van afval te maken.

Onderwerpen: ALGEMEEN, CHEMIE, INNOVATIE