Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Zijdezacht kogelvrij vest in de maak

Zijdezacht_kogelvrij_vest_in_de_maak.jpgEen Amerikaans biotechnologiebedrijf laat genetisch gemodificeerde rupsen oersterke zijdedraden produceren. Daarmee gaat de het bedrijf flexibele kogelvrije vesten produceren.

Dat is althans het doel van de investering van het Amerikaanse Ministerie van Defensie in Kraig Biocraft Technologies, dat gespecialiseerd is in de productie van vezels uit genetisch gemodificeerd spinrag. Spinrag is uiterst sterk en tegelijk heel flexibel. De productie is echter niet eenvoudig. Spinnen hebben de neiging elkaar op te vreten als ze in groten getale bijeen zitten. Dat maakt het ingewikkeld om grootschalige spinragproductie in spinnenfarms te realiseren.

Gedomesticeerd insect

Zijderupsen daarentegen worden al eeuwenlang als gedomesticeerd insect gehouden voor de productie van zijde. Het biotechnologiebedrijf heeft de genetische code van zijderupsen aangepast zodat ze veel sterkere draden produceren dan de reguliere zijdedraden. Tests wijzen uit dat nieuwe zijdedraden een sterkte tot 1,79 gigapascal aankunnen. Dit terwijl het materiaal bijna twee keer zo flexibel is als het spinrag waarmee dat het bedrijf produceert.

Synthetische vezels

Defensie is met name geïnteresseerd in de mogelijkheden om kogelvrije kleding te produceren. Kogelvrije vesten worden tot nu toe vooral uit synthetische vezels als kevlar en aramide vervaardigd. Dat levert effectieve maar oncomfortabele bescherming tegen kogels op voor de drager, door de dikte en stugheid.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, INNOVATIE