Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Zuiver water smaakt als frisdrank

Zuiver_water_smaakt_als_frisdrank.jpg

Zonder een enkele toevoeging toch de illusie van frisdrank creëren met water. Dat presteert de drinkbeker die onder de naam Right Cup op de markt komt. Geurstoffen in de rand van de beker doen het werk.

Het lijkt simpel maar er ligt zes jaar research aan te grondslag, aldus de Israëlische uitvinder ervan. De Right Cup is bedacht door geurexpert Isaac Levi, die geen frisdrank meer mocht drinken nadat diabetes bij hem was geconstateerd. Zijn vinding maakt gebruik van het feit dat zo’n tachtig procent van de smaakbeleving aan geur is toe te schrijven.

Calorieën besparen

De drinkbeker houdt het brein voor de gek met de geurstoffen in de rand. De bekers komen in zes smaken op de markt: sinaasappel, cola, appel, perzik, citroen en gemengde bessen. Doordat de gebruiker gewoon leiding- of mineraalwater drinkt, kan het gebruik van de beker zoetekauwen een hoop calorieën besparen. Dat is met name in de Verenigde Staten welkom, waar een op de drie kinderen lijdt aan overgewicht of diabetes.

Waterconsumptie

De ontwerpers van de Right Cup hebben de smaakillusie ervan uitgebreid getest in panels. Daar bleek niet alleen dat het brein zich gemakkelijk voor de gek laat houden door geur. Ook zouden mensen geneigd zijn veel meer water te drinken als het aangenaam ruikt. De beker zou dan ook de waterconsumptie kunnen verhogen zonder toegevoegde smaak- en geurstoffen. Nadeel is dat de geurstoffen na ongeveer een half jaar uit de beker zijn verdwenen. 

Onderwerpen: CHEMIE, START-UP, INNOVATIE