Neurochirurg P. Depauw

Opblaasbaar liftsysteem voor patiënt tijdens rugoperatie

Creatieve vinding zorgt voor gemak en hygiëne

Depauw Jack Knife PositionPatiënten die een rugoperatie moeten ondergaan, liggen in de voorbereidende fase op hun rug op de operatietafel. Als de operatie eenmaal gaat beginnen, moeten ze op hun buik worden gedraaid. Ze liggen dan op kussens, met altijd het risico van fysiologisch ongemak zoals afknellende zenuwen, verhoogde veneuze druk in de buik of drukvlekken.

Veel omslachtig gedoe en gesleur, vindt neurochirurg Paul Depauw die veel operaties aan de rug uitvoert. Hij ontwierp een opblaasbaar positioneringskussen dat vastgemaakt wordt aan de patiënt. Het ondersteunt de patiënt precies op de juiste plekken anatomisch goed. Dat is voor OK-medewerkers en patiënt veel comfortabeler, met minder risico op zenuwbeknelling of bloedingen. Bovendien is het systeem hygiënischer omdat het kussen voor eenmalig gebruik is.

Bescherming en financiering

EP&C heeft de mogelijkheden voor bescherming van het opblaasbaar liftsysteem onderzocht. Vervolgens hebben we de octrooiaanvraag geschreven. Bovendien hebben we de creatieve neurochirurg kunnen helpen met het vinden van partijen die hem verder kunnen helpen bij het op de markt brengen van zijn vinding.