Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Raoul Timmerman

“Bij sommen is er maar één uitkomst, bij een octrooiaanvraag zijn er meerdere wegen.”

Huib van Rijt was tot voor kort natuurkundeleraar. Een logische stap na zijn studie aan de TU Delft, waar hij Technische Natuurkunde en Wetenschapseducatie studeerde. Toch maakte Huib per 1 september 2021 de overstap naar trainee octrooigemachtigde bij EP&C. Een logische keuze legt Huib uit: “Klanten adviseren vergt ook een soort onderwijsvaardigheid. Lastige materie zo uitleggen dat de ander het begrijpt. Daarnaast moet je voor dit vak technische, taalkundige en juridische vaardigheden hebben. Die combinatie past bij me. Als docent leerde ik iets aan anderen, maar ik heb het nodig om zelf ook nieuwe dingen te leren. Dat kan in deze functie volop, doordat ik met de laatste technische innovaties te maken heb.”

Huibs master bestond uit het doorgronden van kwantummechanische systemen, maar daarnaast volgde hij ook veel brede vakken. Hierdoor heeft hij een uitgebreide kennis opgedaan en kan hij snel schakelen. “Die vaardigheid gebruik ik bij EP&C ook. Ik verwonder me over wat er allemaal gebeurt qua uitvindingen op technisch gebied. Ik geniet daarvan. En ook van het snelle schakelen tussen de innovaties. Van medische apparatuur, naar toepassingen van waterstof, tot allerlei elektronica.”

Voor Huib staan in zijn dienstverlening heldere uitleg en transparantie voorop: “Ik vind het belangrijk dat ik klanten heel duidelijk uitleg geef over de situatie en over welke bescherming een octrooi biedt. Bij het opstellen van octrooiaanvragen kun je - net als in de techniek - heel gestructureerd werken. Maar bij sommen is er altijd maar één uitkomst, bij octrooien zijn er meerdere wegen om te bewandelen. Ik vind het leuk om dit uit te leggen aan mijn klant en te zorgen dat de ander het echt snapt.”