Traineeship octrooigemachtigde werktuigbouwkunde (Fulltime - Turnhout)

Wat doet een trainee octrooigemachtigde?

In deze traineeship vacature krijg je een kijkje in de keuken bij de meest innovatieve bedrijven van Nederland. Technische oplossingen voor technische problemen liggen als eerste op jouw bureau, zodat jij – onder begeleiding – bijdraagt aan de bescherming van het intellectuele eigendom van organisaties. Je ziet innovaties nog voordat ze op de markt komen. Hierin krijg je te maken met startups, mkb’ers en multinationals. Octrooirecht, taal en techniek komen in deze functie bij elkaar.

Als trainee octrooigemachtigde word je intensief begeleid door een mentor en ga je vanaf de eerste dag in de praktijk aan het werk. Zijn zowel jij als wij enthousiast over de samenwerking? Dan start je met een driejarige opleiding tot geregistreerd (Nederlands en Europees) octrooigemachtigde, waardoor je de praktijk aan de theorie koppelt. Naarmate je meer ervaring opdoet, krijg je meer verantwoordelijkheid.

Je adviseert en begeleidt klanten in het proces bij het beschermen van hun innovaties. Je luistert, vraagt door, en adviseert. Samengevat zijn jouw taken:

 • Klanten adviseren over de beschermingsmogelijkheden van hun innovaties; je bent sparringpartner voor bijvoorbeeld R&D, directies en uitvinders.
 • Werken aan verschillende dossiers. Denk aan: zoeken in octrooidatabases of de uitvinding al bestaat, rapporteren, nieuwheidsrapporten analyseren.
 • Schrijven en indienen van octrooiaanvragen in binnen- en buitenland.
 • Relatiebeheer en uitbouwen van de klantenportefeuille.

Matthijs van der Linden, octrooigemachtigde: “Ik vind het gaaf dat er iedere dag nieuwe uitvindingen op mijn bureau kunnen liggen. Je krijgt een innovatie als een van de eersten te zien. En dan begint gelijk de adviesrol: is dit het Ei van Columbus, bestaat het al, is octrooi aanvragen verstandig of niet? Of de vraag of een product wel op de markt kan worden gebracht met het oog op octrooien van anderen. Die vraagstukken vind ik interessant.”

Wat biedt EP&C jou?

We bieden je een baan om je tanden in te zetten. Je draagt bij aan de bescherming van de nieuwste technische ontwikkelingen. En verder bieden we jou:

 • Marktconform salaris en een 13e maand.
 • Jaarcontract voor 37,5 uur per week met uitzicht op vast dienstverband.
 • Volledige vergoeding van opleiding tot Nederlands en Europees octrooigemachtigde.
 • Hybride werken.
 • Scholing via de EP&C Academy.
 • Aandacht voor vitaliteit. 

Wat heb je nodig?

Je kunt heel gedetailleerd naar alle kanten van een innovatie kijken, terwijl je ook de capaciteit hebt om uit te zoomen en er van een afstand naar te kijken. Verder heb je nodig:

Afgeronde universitaire opleiding op gebied van werktuigbouwkunde, lucht- en ruimtevaartechniek, technische natuurkunde of vergelijkbare opleiding.

 • Uitstekende beheersing van Nederlands en Engels, ook schriftelijk.
 • Capaciteit om vertrouwen te wekken en een relatie met klanten op te bouwen.
 • Het talent om veel ballen tegelijk in de lucht te houden en snel te schakelen tussen verschillende innovaties.

Hoe is het om bij EP&C te werken?

EP&C is een toonaangevend modern octrooibureau met een rijke historie. Dagelijks helpen we, met ruim tachtig medewerkers vanuit vier vestigingen in de Benelux, innovatieve ondernemingen op het gebied van intellectueel eigendom. Kwaliteit, zorgvuldigheid, snelheid en integriteit zijn daarbij vanzelfsprekend. In je traineeship draag je veel verantwoordelijkheid, maar sta je er nooit alleen voor.

We werken in teams voor opdrachtgevers om te waarborgen dat alle aspecten van een zaak de juiste aandacht krijgen. Als beginnend octrooigemachtigde bieden wij je een hoogwaardig opleidingstraject met een mooi carrièreperspectief en uitstekend salaris. De opleiding vergt best wat van je, maar ervaren EP&C collega’s begeleiden je in de praktijk. We hechten waarde aan een goede balans tussen werk-privé.

Matthijs van der Linden, octrooigemachtigde: “Voor een trainee is EP&C echt het beste kantoor. Je krijgt heel veel vrijheid, goede begeleiding en ook de tijd om je studie te doen. EP&C zorgt goed voor haar mensen, er wordt op je gelet in de goede zin van het woord. Er zijn sta-zitbureaus en ik heb straks bijvoorbeeld een stoelmassage. De sfeer is heel ontspannen, niet hiërarchisch of formeel. Ik voel me hier heel prettig.”

Wil je werken als trainee octrooigemachtigde bij EP&C?

Ben je enthousiast geworden en zie jij jezelf al staan tussen onze medewerkers? Stuur dan jouw cv en motivatie naar jobs@epc.nl t.a.v. Ellen Offenberg. Wil je eerst nog meer weten? Bel dan eens met Anne de Blécourt of Fleur Kessels. Zij vertellen je graag meer over het vak en de opleiding. Je kunt Anne en Fleur bereiken op 070 - 414 54 54. Ook kun je bellen met partner en octrooigemachtigde Walter Hart via telefoonnummer 070 - 414 54 54.

Meer lezen?