Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Portretten Valeria de Matteis NL 2022_12

“Als scheikundige werd ik er blij van als ik een nieuw molecuul ontdekte. Diezelfde opwinding voel ik nu als ik over de innovaties van bedrijven hoor.”

 

Valeria De Matteis werkt sinds 1 maart 2022 als octrooigemachtigde bij Ipecunia. Daarmee hoort ze ook bij het team van EP&C. Ze studeerde scheikunde aan de Universiteit van Bologna en werkte een tijd als PhD- en postdoc onderzoeker, voordat ze 12 jaar geleden de overstap maakte naar de octrooiwereld. Ze deed ervaring met intellectueel eigendom op bij Synthon B.V. en Synthon Biopharmaceuticals B.V. De van oorsprong Italiaanse Valeria beschikt over een mooie combinatie van de bescheiden Italiaanse communicatiestijl en de Nederlandse vasthoudendheid.

In haar werk ziet Valeria een overeenkomst tussen haar liefde voor moleculen en die voor haar vak als octrooigemachtigde. “Ik hou van moleculen, het is de basis van het leven. Ik wilde dan ook heel graag onderzoeker worden, omdat ik buiten de kaders wilde denken. En dat doe ik nu als octrooigemachtigde nog steeds. Alle kanten van een situatie bekijken hoort nu ook bij mijn werk.”

Nieuwe kennis vergaren staat centraal voor Valeria. “Als scheikundige werd ik er blij van als ik een nieuw molecuul ontdekte. Diezelfde opwinding voel ik nu als ik over de innovaties van bedrijven hoor. Ik ben nieuwsgierig naar de ideeën en geniet ervan om mijn brein te gebruiken om de maatschappij naar een hoger niveau te brengen. Want dat doen innovaties.”

Valeria’s wetenschappelijke achtergrond is een sterke basis voor het vak van octrooigemachtigde. “Als je een patent echt goed wilt begrijpen en schrijven moet je een heel gedetailleerde manier van kijken hebben. Door mijn ervaring als PhD- en postdoc onderzoeker heb ik die. Omdat ik ook de juridische kant van het vak ken, geloof ik dat ik bedrijven goed kan bijstaan. Ik weet hoe ze denken en waar ze nog kennis missen. Vaak vinden uitvinders het heel logisch wat ze bedacht hebben, maar dat is het meestal niet. Het is mooi om ze dat in te laten zien en ze te helpen bij de bescherming van hun innovatie.”