Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Pedal Plate: octrooi­bescherming in de strijd tegen copycats | EP&C

Pedal Plate octrooibescherming“Als ik op het dashboard van Amazon kijk, hebben we deze maand al 400 procent groei ten opzichte van vorig jaar, dus het gaat best lekker.” Aan het woord is Marc van der Heide, bedenker en eigenaar van Pedal Plate, een inzetstuk voor racefietspedalen. Met zijn product kun je daar zonder speciale schoenen gemakkelijk op trappen. De zaken gaan inmiddels dus goed, maar daarvoor moest hij wel leren omgaan met copycats en sceptici. Hoe kwam deze uitvinder tot zijn succes en hoe helpt zijn octrooibescherming daarbij? 

Wanneer besloot je om het intellectueel eigendom voor Pedal Plate te beschermen?

In 2016 had ik al een concreet idee en een paar prototypes. In eerste instantie kwam ik in contact met een octrooigemachtigde die meer in problemen dacht dan in mogelijkheden. Hij zei: ‘dit is te makkelijk na te maken, dat win je nooit.’ Toen ben ik verder gaan kijken en belandde ik bij EP&C. Tijdens een intake met Walter Hart en Matthijs van der Linden merkte ik dat zij juist in mogelijkheden dachten. Dat was de insteek die ik zocht.

We hebben samen gekeken naar de karakteristieken van mijn product en hoe je daar claims omheen bouwt. Vervolgens hebben zij onderzoek gedaan naar het intellectueel eigendom van vergelijkbare producten. Op basis van dat onderzoek heb ik besloten om echt te investeren in octrooibescherming. 

Na de octrooiaanvraag heb je veel last gehad van copycats. Hoe is dat zo gekomen?

We hebben de octrooiaanvraag ingediend in november 2016. In 2017 heb ik het product op Kickstarter gezet en een paar maanden later waren er al copycats actief. Voor Chinese ondernemers zijn dat soort platforms een grote bron van inspiratie.

Om hen tegen te gaan, ben ik in een tweetal pilots gaan samenwerken met externe partijen. Die zoeken de gekopieerde producten en vechten de verkopers aan op basis van copyright, modelrecht en patent. Ze proberen partijen zo veel mogelijk van Ebay, Amazon en Ali Express af te halen. Met een van de partijen gaan we vanaf augustus verder samenwerken.

Inmiddels hebben we een letter of allowance gekregen uit de VS. Dat houdt in dat het octrooi verleenbaar wordt geacht. Daarmee wordt het aanpakken van copycats in de toekomst alleen maar makkelijker. Voor Europa zal de octrooiaanvraag ook spoedig worden verleend. 

Is de bescherming daarmee rond of ga je de octrooiportefeuille nog uitbreiden?

We hebben ons nu gericht op het patent voor de racefiets, maar ik heb ook twee nieuwe modellen voor mountainbikes. Daar is inmiddels ook octrooi voor aangevraagd. We overwegen nog om daarbij de PCT-stap over te slaan. Die hebben we voor de racefiets wel gebruikt, maar dat vreet veel tijd. Dat kan soms handig zijn, maar in de lange periode tussen aanvraag en verlening konden we copycats nu moeilijker aanpakken.

Na dat octrooi zit ik voorlopig wel even goed. Japan is ons topland, we hebben een nieuwe distributeur voor Spanje, we zijn bezig in Australië, hebben een paar grote partijen voor Duitsland en België op het oog en doen een test bij Decathlon. Dat gaat dus wel de goede kant op. Het gaat nooit zo snel als je zelf hoopt, maar van wat ik online omzet en wat er nu naar distributeurs gaat, zou ik al prima kunnen leven.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, MODELRECHT, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM, COPYCATS