Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Hoe een slimme uitvinding bijdraagt aan zelfredzaamheid

Meneer Knoops, een sportieve tachtiger uit Bergen, fietste zo’n 9000 kilometer per jaar. Het gaf hem mobiliteit, onafhankelijkheid en een gezonde dosis beweging. Totdat hij viel, onzeker werd en stopte met fietsen. De oplossing lag in handen van Bob van den Berg, directeur van startup Tworby. De Tworby is een constructie waarbij het achterwiel van een bestaande fiets wordt vervangen door een stalen frame met twee wielen. Zo ontstaat een stabiele driewieler. Met deze innovatie wekte Bob de interesse van investeerder Shawn Harris tijdens het programma Dragons’ Den te zien op Viaplay. Ze investeert €400.000 in het groeiende bedrijf.

2022-06 EP&C SOC Tworby_2_Kolom_356x301

 

 

 

 

 

 

©Vincent TV Producties/Viaplay, format: Nippon Television Network Corporation licensed by Sony Pictures Television

Investeerders zijn, zeker voor startups, belangrijk. En waar investeerders op letten is zekerheid. Een octrooi helpt daarom bij het vinden van investeerders. Het geeft de geldschieter meer zekerheid dat de investering zich terugverdient.

Vergeet het octrooi niet

Een octrooi bewijst dat je de eerste bent met de uitvinding en zorgt ervoor dat jij bepaalt wie deze mag toepassen. Zo krijgen jouw producten een unieke concurrentiepositie. Ook kun je in je communicatie vermelden dat je product gepatenteerd is, waardoor mensen je product zullen zien als innovatief. Kortom: een belangrijke stap, waarbij de innovatie niet al bekendgemaakt mag zijn voordat de octrooiaanvraag wordt ingediend.

Het is het klassieke voorbeeld van een vergeten stap bij innoveren: een uitvinder staat op een beurs met zijn fonkelnieuwe product. Trots vertelt hij dat hij misschien wel een patent gaat aanvragen. Helaas! Dat gaat nu niet meer. Totdat je een octrooi aanvraagt moet de uitvinding namelijk geheim blijven. En een beurs is allesbehalve geheim. Net als een aflevering van Dragons’ Den.

Gelukkig vergat Bob deze belangrijke stap niet en had hij een octrooi voordat hij zijn innovatie pitchte bij het programma. “Al vrij snel in het proces van de ontwikkeling van de Tworby ging er een lampje branden. Tijdens mijn studie aan de TU Eindhoven had ik ooit een vak gevolgd waarin patenten werden besproken en ik kon me herinneren dat je er op tijd bij moet zijn. Ik besprak onze plannen met octrooigemachtigde Anne de Blécourt van EP&C. De samenwerking was gelijk heel prettig. Een persoonlijke benadering, in combinatie met kennis en kunde, waarin we mee werden genomen in het proces. Er werd meegedacht over strategische keuzes ten aanzien van het patent. Het was goed om zo vooraf na te denken over waar je in de toekomst tegenaan loopt. Als de uitvinding eenmaal bekend is, dan kun je namelijk niet meer terug”, legt Bob uit.

Beter te vroeg dan te laat

Octrooigemachtigde Anne vindt dat Bob precies op het goede moment aan octrooieren dacht: “Bob had al een prototype van de Tworby, hij wist wat hij er mee wilde in de toekomst, maar er was nog niets bekendgemaakt. Dat is een mooi moment om over octrooieren te praten. Dan kun je er altijd nog voor kiezen om geen octrooi aan te vragen, maar als je uitvinding al bekend is kan het sowieso niet meer. Beter te vroeg dan te laat dus. Mijn buurman bedacht ooit de stortkoker die je bij renovaties wel eens aan gebouwen ziet hangen. Hij maakte er enthousiast een foldertje over en verspreidde dat ook. Dan is de kans op een octrooi verkeken.”

Octrooi belangrijk voor investeerders

De Tworby geeft ouderen, maar ook revaliderenden, mensen met een progressieve ziekte of niet-aangeboren hersenletsel een duurzame oplossing om mobiel te blijven. Een actuele innovatie in een tijd van vergrijzing, waarbij zelfredzaamheid steeds belangrijker wordt. Doordat de Tworby van vrijwel iedere fiets een driewieler kan maken houden mensen hun eigen vertrouwde fiets, maar krijgen ze wel de stabiliteit van een driewieler. Bijkomend voordeel is dat er geen grondstoffen worden gebruikt voor het maken van een totaal nieuwe fiets.

Ook de investeerders in Dragons’ Den zien de voordelen. Vier van de vijf dragons doen Bob een aanbod. Maar wat ze wel eerst vragen, is of Bob al patent op de Tworby heeft. Let maar eens op als u het programma kijkt: deze vraag keert vaak terug voordat investeerders besluiten om hun portemonnee te trekken. Anne legt uit waarom: “Een patent vertegenwoordigt waarde die in je bedrijf zit. Het heet niet voor niets intellectueel eigendom. Het heeft net als ieder ander eigendom waarde, alleen weet je vaak nog niet welke waarde dat is. Bij investeerders is de bereidheid groter als er een octrooi is. Zij willen weten: hoe is je validiteit, kun je waarmaken waar je in gelooft? Maar ook: hoe zit het met de kopieerbaarheid? De bescherming van een innovatie is dus een belangrijke reden voor hen om wel of niet in te stappen.”

Meneer Knoops

Terug naar meneer Knoops. Inmiddels is hij 84 en heeft hij zijn elektrische fiets met de Tworby laten ombouwen tot een driewieler. Zijn, maar ook alle andere Tworby’s, worden geassembleerd bij Voorwerkers. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo draagt de Tworby naast het langer, veiliger en duurzamer mobiel zijn, ook bij aan arbeidsparticipatie. En meneer Knoops? Die fietst iedere dag weer lange afstanden en geniet van zijn vrijheid en mobiliteit.

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INNOVATIE