Wat is een nieuwheidsonderzoek?
Je wilt jouw Intellectueel Eigendom zo goed mogelijk beschermen, dat spreekt voor zich. Maar in dat proces komt u waarschijnlijk termen tegen die u nog niet kent, of moeilijk uit elkaar kunt houden. Processen, instellingen of regels die erg belangrijk zijn, maar voor veel ondernemers en uitvinders nog onbekend. Eén van die termen is het nieuwheidsonderzoek. Je krijgt geen octrooi of patent zonder dit onderzoek, maar waarom? En hoe gaat het in zijn werk?
Nieuwheidsonderzoek noodzakelijk
Bij het verkrijgen van een patent op jouw uitvinding staan drie eisen centraal: de vinding moet
- nieuw
- inventief en
- industrieel toepasbaar zijn.
Je krijgt dus geen patent op een vinding die al door een ander is bedacht. Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval is, is het wettelijk verplicht om de overheidsinstantie waar je het octrooi indient – het Octrooicentrum Nederland (OCNL) of het European Patent Office (EPO) – een nieuwheidsonderzoek te laten uitvoeren. Dat is een zoektocht langs bestaande octrooien van over de hele wereld, die afkadert in hoeverre jouw innovatie al bestaat. Het resultaat krijg je na ongeveer negen maanden in een nieuwheidsrapport.
Wat kost een nieuwheidsonderzoek?
Het uitvoeren van een nieuwheidsonderzoek kost:
- € 100,- voor een nationaal onderzoek (door OCNL)
- € 794,- voor een internationaal onderzoek (door EPO)
Alhoewel de naam doet vermoeden dat er een verschil zit in de scope van het onderzoek, is dit niet het geval. Beide organisaties zoeken wereldwijd naar publicaties, dus bijvoorbeeld niet alleen naar Nederlandse of Europese documenten. Het EPO gebruikt echter meer geavanceerde tools waardoor het uiteindelijke rapport een completer beeld geeft over nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid.
Het verschil in prijs is het gevolg van subsidies van de Nederlandse overheid voor het nationale onderzoek, om daarmee de drempel tot een octrooi te verlagen. Een internationaal nieuwheidsonderzoek kan echter in het vervolgtraject nog een keer gebruikt worden, waardoor de keuze voor dit onderzoek op de lange termijn goedkoper kan zijn.
Nieuwheidsrapport
De bevindingen van het onderzoek worden gerapporteerd in een nieuwheidsrapport. Dit rapport schetst een beeld van de sterkte van jouw octrooiaanvraag. Op basis hiervan kun je de keuze maken om jouw octrooiaanvraag ongewijzigd door te zetten, te wijzigen of in te trekken.
Eigen onderzoek naar kans op verkrijgen patent
Het is natuurlijk prettig om een indicatie te hebben van jouw kansen op een goede uitslag, en het liefst wel voordat je besluit te investeren in een octrooiaanvraag. Gelukkig kun je daar zelf onderzoek naar doen. Zo kun je googelen op jouw vinding of zoeken in octrooidatabases als Google Patents en Espacenet. Daarnaast is het goed om een scherp oog te houden op soortgelijke producten in jouw markt. Mijn collega’s en ik kunnen ook een search uitvoeren in de octrooiliteratuur om een beeld te krijgen van jouw vakgebied. Met deze resultaten kunnen wij jouw octrooiaanvraag beter afstemmen op wat er bestaat en zo een optimale beschermingsomvang definiëren.
Heilige eisen
Maar wat als je er dan achter komt dat het product al bestaat? Nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid zijn heilige eisen voor een octrooi. Voldoet jouw uitvinding hier niet aan, dan zal je geen (sterk) patent krijgen. Maar niet getreurd. Soms zijn er mogelijkheden om, bijvoorbeeld door middel van aanpassingen, wel aan de eisen te voldoen. Het is echter aan te raden om dat in goed overleg te doen met een octrooigemachtigde. Hij of zij kan je adviseren hoe te handelen in dit spanningsveld tussen bestaand en inventief.

Over de schrijver
Ik heb werktuigbouwkunde en materiaalkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. In 2015 ben ik als trainee octrooigemachtigde bij EP&C begonnen en in 2021 ben ik erkend als Nederlands en...
Lees meer over Thomas >