Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Inventiviteit betekenis | Octrooibureau EP&C

Inventiviteit betekenisBehalve nieuw en industrieel toepasbaar moet een uitvinding ook inventief zijn om tot een patent te leiden. Als het gaat om nieuwheid dan is het ijkpunt vrij objectief. Stond de uitvinding bijvoorbeeld gisteren of eerder in de Donald Duck, dan is hij niet meer nieuw. Is een uitvinding echter nieuw, dan betekent dit nog niet dat hij ook inventief is..

Inventiviteit betekenis

Uitgangspunt bij de beoordeling is de zogenaamde ‘stand van de techniek’. Dat is alles wat voor de indieningsdatum van de octrooiaanvraag openbaar toegankelijk was. Van buurtkrantje tot een presentatie op een beurs.

Uitvinding

Om inventief te zijn mag de uitvinding niet voor de hand liggen voor een gemiddelde vakman die de stand van de techniek kent. Het gaat er niet om of de uitvinder zélf inventief is geweest bij het ontwikkelen van zijn uitvinding. Een heel simpele uitvinding kan toch inventief zijn.

Probleem oplossen

Bij de beoordeling wordt in Europa gekeken naar de maatregelen die volgens de uitvinding worden genomen om een bepaald probleem op te lossen. Vaak staan de maatregelen in verschillende documenten. De vakman had die maatregelen kunnen combineren. De vraag is of hij dat ook gedaan zou hebben om tot een oplossing voor zijn probleem te komen.

Een voorbeeld niet inventief

Stel, we gaan terug in de tijd en je hebt een vierpotige tafel met één in lengte verstelbare poot uitgevonden. De dichtstbijzijnde stand van de techniek is een tafel met vier gewone poten. Het op te lossen probleem: hoe laat je de tafel stabiel staan op een hobbelige ondergrond.

Als er verder een vierpotig krukje met telescooppoot bekend zou zijn, dan ligt het toepassen van deze poot voor een ander meubelstuk zoals een tafel voor de hand. Dan is je uitvinding niet inventief.

Inventiviteit is subjectief

Minder duidelijk is het wanneer behalve de gewone tafel alleen een hijskraan met verstelbare poot bekend is. Staat deze bijvoorbeeld beschreven in een brochure over hijskranen, dan is de uitvinding inventief. Een meubelmaker wordt niet geacht brochures over hijskranen te raadplegen.

Maar wat als de hijskraan beschreven staat in een krantenartikel met als kop ‘Hoe om te gaan met oneffen terrein?’. Een meubelmaker die zijn probleem op wil lossen zou een dergelijk artikel misschien wel lezen. Inventiviteit is dus subjectief.

European Patent Office (EPO)

In Europa beoordeelt het EPO of een uitvinding inventief is. Het is een van de taken van de octrooigemachtigde om de octrooionderzoeker van het EPO te overtuigen dat een vakman geen reden heeft om verschillende documenten te combineren om zo tot de uitvinding te komen.

Verder is het van belang om bij het schrijven van een octrooiaanvraag goed op de hoogte te zijn van de stand van de techniek. Een octrooigemachtigde zal daartoe een literatuuronderzoek uitvoeren. Bij het schrijven van de aanvraag houdt hij of zij rekening met de bekende literatuur, zodat de uitvinding ten opzichte van de stand van de techniek al in de aanvraag zelf zo duidelijk mogelijk wordt omschreven.

New Call-to-action

Onderwerpen: EPO, OCTROOI, UITVINDING, PATENT, INNOVATIE