Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Een octrooi is geen automa­­tisch geld (deel 1) | EP&C

Een octrooi is geen automatisch geld

Je bent op een verjaardag of je zit op het terras, je praat wat raak en ineens heb je die ene briljante ingeving. “Wat een goed idee. Daar moet je een patent voor aanvragen. Daar kun je nog eens rijk mee worden.” We hebben het gesprek allemaal wel eens gevoerd. Meestal blijft het bij dat gesprek, of een tekening op een bierviltje. Toch legt het een probleem bloot waar ook een hoop serieuzere ondernemers last van hebben: het idee dat je met een octrooi automatisch geld verdient.

Actief optreden

Een octrooi is zeker waardevol, maar het ‘nemen van een octrooi’ is op korte termijn vooral een investering. Zowel in het octrooi als in de octrooigemachtigde. Die kijkt naar het product en de markt en zorgt dat alles zo goed en volledig mogelijk wordt vastgelegd.

Maar wat als al het papierwerk is geregeld? De investering is gedaan, de rechten zijn voor jou, dan begint nu het grote geld verdienen. Het is een bekende misvatting. Maar het hebben van een octrooi staat niet gelijk aan het verdienen van geld. Van achterover leunen na het verkrijgen van een octrooi is nog nooit iemand rijk geworden. Sterker nog: doe je dat wel, dan is het octrooi inderdaad weggegooid geld geweest.

Licenties

Komt het misverstand dat je met een octrooi automatisch geld verdient dan helemaal uit de lucht vallen? Nee, natuurlijk kan de investering zich uitbetalen. Het is alleen geen snelle transactie.

Als het product goed en waardevol is, maar je ziet zelf geen mogelijkheid om het te produceren en/of te verkopen, dan kun je de octrooirechten verkopen aan een partij die dit wel kan. Dit is de snelste manier om geld te verdienen aan een octrooi. Voor de bierviltjes-uitvinder is dat waarschijnlijk het meest interessant. Wil je zelf de rechten behouden, dan kun je licenties verkopen aan andere partijen.

Het loont echter het meest om een octrooi te gebruiken als een middel om de markt te beïnvloeden. Het bakent een ruimte af waarin uw bedrijf wel kan ondernemen en een ander niet of moeilijker. Hierover leest u meer in een later BL&G.

Zo investering terugverdienen

Dus ja, het is leuk om te filosoferen over wat je kunt bereiken met een briljante ingeving op een viltje, maar een octrooi is geen garantie voor snel verdiend geld. Het is eerder een beginpunt van waaruit je verder kunt werken. Daarom is het zaak om altijd in gesprek te gaan met een octrooigemachtigde en een goed plan uit te werken. Dan is de kans het grootst dat de investering zich uitbetaalt. 

Nieuwsgierig naar misvatting 2? Lees hier verder.

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, INNOVATIE