Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Hoe werkt een octrooi en waarom interes­sant in de hightech? | EP&C

hoe werkt een octrooi en waarom is het interessant in de hightechsectorOctrooien, misschien heeft u ze, misschien heeft u er nog nooit over nagedacht. Maar hoe u het wendt of keert, ze spelen een grote rol in de hightechsector. Zelf werkte ik jarenlang als octrooigemachtigde bij ASML en zag daar hoe het bedrijf uitgroeide tot een internationale speler mede dankzij hun octrooien. Inmiddels werk ik als gemachtigde bij EP&C Patent Attorneys. Nog steeds in de hightechindustrie, maar nu ook met MKB’ers en zelfstandig uitvinders.

De komende tijd schrijf ik maandelijks over mijn ervaringen met die verschillende partijen. Over hun vragen, over belangrijke ontwikkelingen, typerende rechtszaken en andere belangrijke kwesties. Maar het lijkt me goed om te beginnen bij het begin. Hoe werkt een octrooi en waarom is het interessant voor u?

Hoe werkt een octrooi?

Een octrooi (of patent, het komt op hetzelfde neer) geeft u het exclusieve recht om een uitvinding te vermarkten. Dat wil zeggen dat u anderen kunt tegenhouden wanneer zij uw uitvinding namaken. Als u er een aanvraagt op een nieuw bedachte techniek, wordt die aanvraag beoordeeld op criteria als nieuwheid en inventiviteit. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan kunt u tot wel 20 jaar voorkomen dat anderen uw uitvinding gebruiken. Maar waarom is dat interessant?

De concurrent op afstand houden

 ASML is groot is geworden dankzij hun intellectueel eigendom. Ze begonnen met 40 mensen en een handvol patenten, maar door nieuwe innovaties steeds goed te beschermen, kregen ze een sterkere positie in de markt. Slimme innovaties en goede octrooibescherming maken een bedrijf nou eenmaal meer waard.

Toch spreek ik geregeld ondernemers die niets met octrooien te maken willen hebben. Het is te duur, te ingewikkeld, of het gaat al jarenlang goed zonder. Natuurlijk kan het ook heel lang goed gaan zoals het gaat, maar kan het niet beter, slimmer en veiliger? Want weet u eigenlijk wel zeker dat uw concurrenten uw techniek niet stiekem gebruiken? En zo niet, wat is de garantie dat dit op termijn niet alsnog gebeurt? Is het dan niet veel handiger om hen die keuze te ontnemen en zo de enige te worden die de techniek mag gebruiken?

Investering

Een octrooi is geen doel, het is een middel. Het maakt het lastiger voor concurrenten om dezelfde producten te maken. Het laat potentiële investeerders zien dat u verstandig omgaat met hun geld. Het kan een flinke inkomstenbron zijn als u er licenties op verleent. In de 20 jaar alleenrecht die een octrooi biedt, kunt u ontzettend veel uit octrooibescherming halen. Maar hoe zorgvuldiger en aandachtiger u ermee omgaat, hoe meer de investering zich zal terugbetalen.

Nu heeft u misschien helemaal niet de ambitie om zo groot te worden als ASML, maar een sterkere positie verwerven ten opzichte van uw concurrenten kan volgens mij nooit kwaad. Er zijn, naast het aanvragen van een octrooi, tal van manieren waarop een octrooigemachtigde daarbij kan helpen. Wat die zijn, bespreek ik in de komende blogs. Heeft u in de tussentijd vragen over uw innovaties en de bescherming daarvan, e-mail me dan vooral!

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM