Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Het unitair octrooi: wat betekent dit voor de high tech sector? | EP&C

Unitair octrooi2023 is een belangrijk jaar als het gaat om octrooien. Zeker ook voor octrooien binnen high tech sector, die veel startups of juist grotere ondernemingen kent. Per 1 juni 2023 gaan namelijk het unitair octrooi en het Unitary Patent Court (UPC) van start. In dit blog leg ik u uit wat er verandert en welke acties dat van u vraagt als u patenthouder bent. 

De wijzigingen uitgelegd – het unitair octrooi 

Er komen dit jaar twee belangrijke wijzigingen, die met elkaar samenhangen. Het eerste is de komst van het unitair octrooi. Het tweede is de oprichting van het Unitary Patent Court. We starten met het unitair octrooi. 

In het huidige systeem verleent het Europan Patent Office (EPO) een octrooi. Vervolgens kunt u kiezen in welke deelnemende Europese landen u uw octrooi gaat valideren. Oftewel; in welke landen u bescherming van uw innovatie wilt. In die verschillende landen betaalt u fee’s en vaak ook nog kosten voor vertalingen van bijvoorbeeld de claims in uw octrooi. 


Met het unitair octrooi blijft het aanvragen van een octrooi hetzelfde, maar op het moment dat het octrooi wordt verleend, kunt u straks kiezen voor een unitair octrooi. Hiermee krijgt u met één formaliteit en met één fee bescherming in alle 17 landen die zijn aangesloten bij het unitair octrooiverdrag. Kortom: een relatief goedkopere bescherming in een groter gebied. 

De wijzigingen uitgelegd – het Unitary Patent Court

Met de komst van het unitair octrooi start ook het Unitary Patent Court. Wanneer u vermoedt dat iemand inbreuk maakt op uw octrooi of wanneer iemand anders vindt dat u dat doet, dan gaat u nu nog naar de nationale rechtbank. Wordt er dus inbreuk gemaakt in Duitsland, dan moet u naar de Duitse rechter, wordt er inbreuk gemaakt in Frankrijk dan moet u naar de – u raadt het al – Franse rechter. Dit is een complex en duur systeem.  De rechters in de verschillende landen kunnen zelfs tot verschillende oordelen komen.

Daar komt per juni van dit jaar verandering in. Er komt een centrale rechtbank, de Unitary Patent Court (UPC). Deze is bevoegd om te oordelen over inbreuk en geldigheid in het hele gebied waar het octrooi geldt. Voor octrooien die onder het huidige systeem zijn verleend, kiest u er als patenthouder overigens zelf voor of u zich wel of niet aansluit bij het UPC. Lees ook mijn tip hierover.  

De voordelen van het unitair octrooi en het UPC 

Deze wijzigingen hebben grote voordelen voor zowel startups als grotere bedrijven in de high tech industrie. Inbreuk is goedkoper om aan te vechten, omdat het bij één instantie – het UPC – kan. Je hebt dus meer slagkracht en pakt inbreukmakers aan in het hele gebied. 


De high tech industrie kent veel startups. Hun budget is vaak beperkt, maar toch willen ze graag een octrooi. Dit vermeerdert de waarde van het bedrijf. Het maakt hen interessanter voor investeerders. Ook is ‘patent pending’ een belangrijke marketingtool. 


Grotere bedrijven in de high tech hebben vaak de hele wereld als afzetmarkt. Nu het in Europa goedkoper gaat worden om innovaties te beschermen, is het voor deze bedrijven interessant om een groot deel van hun budget aan Europa te besteden. Je kunt hier namelijk met minder geld in meer landen beschermen. 

Ieder voordeel…

Er zitten twee kanten aan iedere medaille. Alle voordelen die u heeft van het unitair octrooi en het UPC heeft uw concurrentie namelijk ook. Ook zij krijgen via het unitair octrooi makkelijker rechten in meer landen in Europa en ook voor hen is het makkelijker om deze te handhaven via het UPC. Het UPC is ook bevoegd om te oordelen over de geldigheid van een octrooi. Als de geldigheid van uw octrooi bij het UPC wordt aangevochten en u verliest, dan betekent dit dat deze uitspraak voor alle landen vallend onder het UPC geldt. 

Voor startups geldt nog extra dat ze zich vooral willen bezig houden met groeien, ontwikkelen en de nieuwe technologie beschermen, en dan kan het unitair octrooi een prettige bijkomstigheid zijn. Maar omdat je door het unitair octrooi makkelijker in het vaarwater van anderen komt, kan het zomaar zijn dat ze veel kostbare tijd moeten steken in het uitzoeken van de rechten van derden.
Door het UPC is het “risicovoller” om inbreuk te plegen. Aandacht aan het recht van anderen is dus onontkoombaar. Ook grotere bedrijven in de high tech sector krijgen hiermee te maken. Ook zij lopen sneller risico op inbreuk van de rechten op concurrenten in Europa. Het is daarom extra belangrijk dat ze concurrenten in de gaten houden, bijvoorbeeld welke octrooien zij aanvragen. 

Wat nu? Tips voor patenthouders

Wat betekent dit voor u als patenthouder? Een paar tips op een rij.

  • Onderzoek wat uw concurrentie doet. Wat ontwikkelen ze, waarop vragen ze octrooien aan? Zo weet u waarmee u rekening moet houden en voorkomt u inbreuk. Doe bijvoorbeeld een databasesearch in Google Patents of Espacenet.

  • Bespreek met uw octrooigemachtigde wat de veranderingen betekenen voor uw octrooiportefeuille en of een aanpassing van uw strategie nodig is.

  • Bedenk – in overleg met uw octrooigemachtigde – of u zich wilt aansluiten bij het UPC. Als u dit niet wilt, dan moet u uw ‘opt-out’ namelijk doorgeven. U kunt dit later nog aanpassen. Geeft u geen keuze door, dan sluit u zich automatisch aan. 

Ik kijk als octrooigemachtigde met veel belangstelling uit naar het UPC en het unitair octrooi. Het biedt veel mogelijkheden voor de innovatieve high tech industrie, mits zij zich goed voorbereiden op de veranderingen. 


Download White Paper unitair octrooi en het Unified Patent Court

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, HIGH-TECH