Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Geheimhouding kan soms ook extern | Octrooibureau EP&C

Geheimhouding_kan_soms_ook_extern.jpg

Om voor een technische uitvinding een octrooi aan te kunnen vragen, moet die nieuw zijn. Dat wil zeggen dat de vinding tot de dag van indiening van de aanvraag nergens ter wereld bekend mag zijn. Echt helemaal nergens?

De nieuwheidseis voor een vinding is spijkerhard. Een uitvinding mag bijvoorbeeld niet gepubliceerd zijn in een vakblad of op internet. Ook mag de vinding niet getoond zijn aan derden, en al helemaal niet op een beurs. Of geleverd zijn aan een goede, grote klant zodat die zich alvast kan overtuigen van de enorme voordelen. Zelfs ter verkoop aanbieden is al een openbaarmaking.

Vaste afnemer

Toch zijn er situaties denkbaar dat er overleg nodig is alvorens een octrooiaanvraag in te dienen. Bijvoorbeeld om de interesse en bereidheid van financiers voor de productie ervan te testen. Of om de werking van de uitvinding op locatie bij een vaste afnemer of samenwerkingspartner nog eens goed uit te testen. Of om de marktpotentie met distributeurs te bespreken.

Strikte voorwaarden

In principe niet doen. Tenzij. Als er bijvoorbeeld sprake is van intensieve samenwerking met een opdrachtgever, dan kan onder strikte voorwaarden de uitvinding wel geleverd worden. Die voorwaarden betreffen dan onder andere louter intern gebruik, geheimhouding en een verbod op doorverkopen. Deze voorwaarden moeten in een overeenkomst worden vastgelegd. Op die manier breid je in feite het geheime, interne gebied iets verder uit. Dus wie alvast een vinding levert aan een klant, kan alleen nog een octrooiaanvraag indienen als er ook een overeenkomst met de strikte voorwaarden kan worden overlegd bij de aanvraag. Dit geldt uiteraard ook wanneer er overleg moet plaatsvinden met financiers of andere partners. In die gevallen is de uitvinding nog niet aan een klant geleverd en kan een doortimmerde geheimhoudingsverklaring volstaan.

Inventief en toepasbaar

Voor de goede orde, naast de nieuwheidseis zijn er nog twee andere eisen waaraan een uitvinding moet voldoen om er octrooi voor aan te kunnen vragen. De vinding moet zodanig inventief zijn dat die niet voor de hand ligt. En de vinding moet als technisch product of proces industrieel toepasbaar zijn.

Verder praten met Holger over alle aspecten van nieuwheid? Neem dan gerust contact op via e-mail.

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, GEHEIMHOUDING, INNOVATIE