Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Unitair octrooi financieel interessante optie | EP&C

Unitair octrooi financieel interessante optieHet in te voeren unitair octrooi wordt kostentechnisch een interessante optie voor veel Nederlandse bedrijven. Dit blijkt uit de uitgelekte voorstellen voor de jaartaksen voor dit nieuwe octrooi. Het unitair octrooi gaat uitvindingen in één keer in bijna heel Europa beschermen.

De president van het Europees Octrooibureau (EPO) heeft twee voorstellen gedaan voor de jaartaksen van het unitair octrooi. Het ene voorstel is gebaseerd op de taksen van de huidige vier meest gevalideerde landen. Het andere voorstel heeft de taksen van de vijf meest gevalideerde landen als basis, inclusief een korting voor kleine en middelgrote bedrijven en onderzoekscentra en universiteiten. In beide voorstellen zijn de bedragen voor jaar 3 tot 5 gelijk aan de huidige EPO-tarieven.

Individuele afweging

Volgens Nederlands en Europees octrooigemachtigde Walter Hart van EP&C zijn de voorgestelde bedragen beslist werkbaar en interessant voor het bedrijfsleven. “De voorstellen laten zien dat het qua kosten eigenlijk niet veel uitmaakt als je genoeg hebt aan bescherming van je uitvinding in de vier grootste Europese landen. Ook zijn er gedurende de eerste zes, zeven jaar van registratie weinig verschillen. Afhankelijk van je product en je markt kun je met het unitair octrooi tegen relatief geringe meerkosten je intellectueel eigendom in heel Europa beschermen. Dat blijft altijd een individuele afweging”, aldus Hart.

Risico

Daar komt bij dat je met het unitair octrooi het risico loopt dat het octrooi in één klap ongeldig zou kunnen worden verklaard. “Waar je nu nog per land octrooieert, kun je in eventuele rechtszaken verschillende uitspraken per land verwachten. Het unitair octrooi geldt voor alle circa 25 landen die eraan mee gaan doen. Je kunt het octrooi dus in één keer kwijtraken voor al die deelnemende landen. Ook hiervoor geldt de individuele afweging”, aldus octrooigemachtigde Hart.

Derde optie

Het unitair octrooi wordt een derde optie voor uitvinders om hun Intellectueel Eigendom te beschermen, naast het huidige Nederlandse en Europese octrooisysteem. De invoering ervan wordt op zijn vroegst in 2016 verwacht. Het maakt het mogelijk een vinding te beschermen in de meeste landen van de EU. Onder andere Spanje en Italië doen echter niet mee.

Unitair octrooi en UPC

Op zoek naar meer informatie over het unitair octrooi en het UPC? Lees alles in ons 'Dossier Unitair octrooi'

Onderwerpen: Unitair octrooi