Octrooi aanvragen? Doe mij een offerte!
“Doe mij een offerte voor een octrooi” vroeg laatst een bedrijf me. Ik begrijp die vraag heel goed, maar zo simpel is het helaas niet. Wat een octrooi kost hangt sterk af van de wensen en eisen van de klant. En hoewel een deel van de kosten voorspelbaar is, voor een deel is dat ook niet het geval. Wil je dus een offerte voor een octrooiaanvraag, kom dan beslagen ten ijs en bereid je op een aantal zaken voor.
Hoe past het octrooi binnen het bedrijfsplan?
Wanneer ik een octrooiaanvraag voorbereid maak ik altijd eerst een stappenplan samen met de klant. De eerste vraag die ik altijd stel is: hoe past het octrooi binnen het bedrijfsplan? Oftewel: hoe ga je geld verdienen met dit octrooi? Is het octrooi bedoeld voor eigen gebruik en wil je vooral voorkomen dat anderen jouw uitvinding namaken? Of wil je licenties gaan uitgeven en er op die manier financieel voordeel uithalen? Het doel van het octrooi bepaalt voor een deel de route die we kiezen in het octrooiplan en dus ook de bijbehorende kosten.
In welke landen zitten mijn klanten en concurrenten?
Ben je een oer-Hollands bedrijf, met Nederlandse klanten? Of ben je misschien internationaler georiënteerd? Waar zijn jouw klanten en jouw concurrenten gevestigd? Je kunt een patentaanvraag zo groot maken als je zelf wil, maar de vraag is of dat nodig is. Ik kan een patent voor je aanvragen in verschillende landen. Dat is alleen niet altijd zinvol en bovendien is het ook duurder.
Vraag jezelf dus af waar jouw octrooi moet gelden. Wereldwijd octrooi aanvragen is alleen voor een handjevol zeer grote bedrijven interessant. De meeste van mijn klanten kiezen voor tien landen of minder. Maak voor jezelf eens een overzicht welke landen voor jou relevant zijn. Hier kan dan rekening mee gehouden worden in de offerte.
Welk budget heb ik?
Wat kun je uitgeven aan het octrooi? Voor de eerste twee à drie jaar zijn de kosten aardig te voorspellen, daarna wordt dat iets lastiger. Dit komt omdat de verleningsprocedure buiten Nederland niet altijd precies hetzelfde verloopt. Soms verloopt zo’n procedure moeizamer dan anders. Het verloop hangt ook af van de wensen van de klant. Moet er hard geknokt worden om een maximale bescherming te verkrijgen, ook al is de kans op succes gering, of is een iets beperktere bescherming al voldoende om de commerciële doelen te halen.
Eerste gesprek
EP&C voert altijd een eerste – gratis – intakegesprek om te bespreken wat wijsheid is voor jouw bedrijf en innovatie. Wij geven daarna eerlijk advies. En soms adviseer ik dat het beter is om geen octrooi aan te vragen, maar om de uitvinding geheim te houden en het gewoon te gaan maken. Je krijgt hoe dan ook een transparant overzicht van de verwachte kosten voor jouw situatie.
Wanneer ga ik een octrooi aanvragen?
Een klant die zegt “doe mij even een offerte” is misschien nog wat vroeg en onvoorbereid. Maar wees zeker niet te laat met het inwinnen van informatie. Bedrijven wachten hier vaak mee omdat ze druk zijn met hun innovatie of omdat ze opzien tegen de kosten. Het betaalt zich echt terug om tijdig te starten met een octrooiaanvraag. Ook als je investeerders nodig hebt, zullen zij je vragen naar de status van jouw octrooiaanvraag.
Wil je zelf in gesprek over een offerte en over de aanpak van EP&C? Neem gerust contact met mij op. Ik denk graag mee.

Over de schrijver
Ik heb elektrotechniek gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en werk sinds 2000 als octrooigemachtigde bij EP&C. Daarvoor was ik werkzaam als ontwerpingenieur in de defensie- en...
Lees meer over Holger >