Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

3 redenen om octrooien in de high tech te zoeken | Octrooibureau EP&C

3 redenen om naar octrooien in de high tech te zoekenStel: u staat op het punt een belangrijke verbetering aan de computerchip uit te vinden. Of u doet baanbrekend onderzoek naar 3D-printen met metaal. Dan is het de moeite waard om eerst eens te zoeken in octrooidatabases naar wat er al gebeurt op dit gebied. Ook als u geen uitvinding heeft gedaan kan een databasesearch lonen. In dit blog geef u ik 3 redenen om u te verdiepen in de octrooien die er zijn op het gebied van high tech. En leg ik u uit waar en hoe u dat doet.

1. Het geeft inzicht in wat de concurrent doet

Een octrooiaanvraag is een langdurig en ook kostbaar proces. Als uw concurrent daar de portemonnee voor heeft getrokken, dan doen ze dat niet voor niets. Ze hebben alle vertrouwen in de uitvinding. Die software voor machine learning is vernieuwend, die nieuwe autobatterij kan nog langer mee dan tot nu toe ooit gezien is. Natuurlijk mag u niets namaken, maar door te zoeken naar de octrooien van uw concurrent krijgt u een beeld van waar ze mee bezig zijn.

U kunt daardoor bepalen of er ontwikkelingen zijn waar uw bedrijf nog niet op investeert, terwijl dat wel de moeite waard is. Of andersom: u ziet dat uw concurrent een bepaalde richting op gaat waardoor u het risico loopt om inbreuk op het patent te maken. U weet dan dat u bij die ontwikkeling weg moet blijven. Zie het als een benchmark die u helpt strategische beslissingen te nemen over de investering in uw eigen innovaties.

Tip: kijk bij uw concurrent ook eens naar de landen waarin het octrooi is ingediend. Nederland is een relatief goedkoop land om een octrooi in te dienen. Dus als de aanvraag alleen in Nederland is ingediend, dan kan dat betekenen dat de uitvinding minder prioriteit heeft. Het octrooi dient dan alleen om te voorkomen dat het een ander een octrooi indient voor diezelfde uitvinding of om gebruik te maken van de innovatiebox.

Het kan echter ook zijn dat het een PCT-aanvraag betreft. In dat geval heeft uw concurrent gekozen voor een procedure waar hij in één keer octrooi in veel verschillende landen aanvraagt. Dit kan impliceren dat uw concurrent vermoedt dat hij op een goudmijn zit en dus ook buiten Nederland zijn uitvinding wil beschermen en exploiteren. Helemaal als uw concurrent altijd in Nederland aanvraagt en dan bijvoorbeeld ineens internationaler gaat.

2. Zoeken op octrooien levert u geld op

U kunt octrooien zoeken ook gebruiken voor een wat minder conventionele manier van octrooieren. Voorbeeld: u houdt zich bezig met robotica-uitvindingen. U kunt dan zoeken naar octrooien op het gebied van robotica en daarin zoeken naar problemen waar de innovatie tegenaan gaat lopen. Problemen die u voorziet met uw expertise in robotica. Vervolgens dient u een octrooi in om dit probleem om te lossen. Daarmee snijdt u uw concurrent de pas af. Nogmaals; dit is een wat ongebruikelijke route, maar voor de pioniers onder u is het een mooie manier om geld te verdienen aan uw high tech kennis.

3. Het geeft inzicht in ontwikkelingen en technische informatie daarover

In de High tech gaan ontwikkelingen snel. Een octrooi wordt voor maximaal 20 jaar verleend. Toch halen weinig octrooien dit en kiest de uitvinder ervoor om de kosten voor de instandhouding niet die hele periode te betalen. De techniek is dan voor die tijd al achterhaald. Er worden weer nieuwe oplossingen uitgevonden. Gebruik de databasesearch dus om te kijken welke ontwikkelingen er op uw vakgebied uniek genoeg zijn om een octrooi te hebben. Een octrooi wordt pas na 18 maanden na indiening in het octrooiregister ingeschreven. In die zin leest u in de databases dus wat verouderde informatie, maar het geeft wel een beeld van wat er speelt op uw vakgebied. En het geeft u tegelijk veel technische informatie over die ontwikkeling. Misschien inspireert het u wel om door te ontwikkelen op wat u tegenkomt.

Welke databases zijn er?

U kunt zelf zoeken op octrooien in bijvoorbeeld Espacenet en Google Patents. Beide sites bieden prima mogelijkheden om te zoeken op trefwoorden in de samenvatting of in de totale tekst. Het vergt soms wel wat doorzettingsvermogen, omdat u veel documenten tegenkomt die ook nog eens juridisch taalgebruik bevatten. Zie het als een puzzel die u uiteindelijk totaaloverzicht geeft op kansrijke ontwikkelingen in uw vakgebied.

Hoe leest u een octrooi?

U weet nu waarom en waar u octrooien kunt zoeken. Nu het lezen ervan nog. Octrooien zijn opgesteld door technische juristen. Dit is vaak aan de tekst af te lezen. Er is echter wel een structuur in een octrooi te ontdekken.

1. Introductie

Begin met het lezen van de introductie. Hierin wordt het probleem gesteld. De uitvinding moet dit probleem dus oplossen. Het probleem is een goed uitgangspunt voor u om in te schatten of u op een patent bent gestuit dat interessant is voor uw bedrijfstak.

2. Uitleg van de claims

Meestal volgt er dan tekst die uitleg geeft over de claims. De claims zelf staan helemaal achter in het document. Deze uitleg is vaak een taai en juridische deel. Om de innovatie zo breed mogelijk te beschermen, is dit ook vrij uitbreid. Om te voorkomen dat een concurrent met een simpele aanpassing een claim kan ontwijken, worden vaak algemene termen gebruikt. Zo zitten bijvoorbeeld twee onderdelen niet aan elkaar met een schroefje, maar met “bevestigingsmiddelen”. Dit om zorgen dat het gebruik van bijvoorbeeld lijm of een popnagel ook onder de claim valt.

3. Figuurbeschrijving

Daar is gelukkig iets op bedacht: de figuurbeschrijving. Hier wordt aan de hand van plaatjes de uitvinding uitgelegd met concrete voorbeelden. Om inzicht te krijgen wat de concurrent heeft ontwikkeld, zou ik me daarom vooral op de figuurbeschrijving richten. Maar let er wel op dat de figuurbeschrijving niet aangeeft wat de octrooirechten van de concurrent zijn. Die rechten worden namelijk bepaald door de claims.

4. Claims

De claims geven weer welke octrooirechten de concurrent wil verkrijgen of heeft verkregen.

Doen!

Bent u dus een innovatief bedrijf binnen de high tech? Of heeft u slimme oplossingen voor de problemen waar andere uitvinders tegenaan gaan lopen? Investeer dan eens wat tijd in een databasesearch. Bedenk dat u er zijn minst van leert en misschien zelfs wel door geïnspireerd raakt. Doen dus!

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INBREUK, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, HIGH-TECH