Raadplegen van octrooidatabases
Bedenken, berekenen, testen, terug naar de tekentafel, berekenen, testen. Een innovatie ontwikkelen kost jouw organisatie veel tijd en geld. Dat is het waard; een goede oplossing van een probleem zet jouw bedrijf op de kaart en geeft jouw business een boost. Zorg alleen wel dat je jezelf niet verliest in de technische details en de perfectionering van jouw innovatie en daardoor vergeet te checken of jouw uitvinding al bestaat. Dat scheelt je veel tijd, geld en frustratie.
Technologische ontwikkelingen gaan snel. De ene na de andere oplossing voor technische problemen wordt gevonden. Daardoor kan het zomaar voorkomen dat de innovatie waar jouw bedrijf al jaren aan werkt inmiddels ook door een ander is ontwikkeld én beschermd. Wanneer je vervolgens jouw uitvinding afrondt en in gebruik neemt heb je dubbel pech: jouw uitvinding blijkt al te bestaan en je maakt inbreuk op het octrooi of patent van een ander.
Hoe weet ik of er patent op mijn idee zit
Deze deceptie is vrij eenvoudig te voorkomen: raadpleeg tijdig een octrooidatabase. Er zijn twee goede redenen om dit te doen.
- Is patenteren haalbaar?
Allereerst geeft het je meer inzicht over het bestaansrecht van jouw innovatie. Je kunt door een octrooidatabase te raadplegen inschatten of een octrooiverlening realistisch is. Bestaat jouw uitvinding nog niet? Dan is de kans groot dat een octrooi verleend wordt. Bestaat de uitvinding wel of bestaat er iets dat erop lijkt? Dan liggen de kansen wellicht anders. - Loopt u het risico dat je inbreuk pleegt?
Wanneer je bij jouw onderzoek octrooien tegenkomt op innovaties die raken aan de jouwe, dan bestaat niet alleen de kans dat je het octrooi niet krijgt, maar ook dat je inbreuk maakt op het octrooi van een ander. Dat is zonde van de investering die jouw bedrijf heeft gedaan om een innovatie te ontwikkelen.
Patent zoeken
Een octrooidatabase geeft je een beeld van octrooien die wereldwijd verleend zijn. Dit wordt ook wel ‘stand van de techniek’ genoemd. Er zijn verschillende databases waarin je naar hartenlust kunt grasduinen. Ik heb zelf goede ervaringen met Espacenet en Google Patents.
Espacenet is de octrooidatabase van het Europees Octrooibureau. Je kunt in deze database wereldwijd zoeken tussen miljoenen octrooipublicaties. In Espacenet zoek je met een trefwoord in de titel en in de samenvatting van de publicaties. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je ter instructie een filmpje en een brochure. Lees ook de brochure van EP&C voor meer tips.
Ook Google Patents is een prima database om te raadplegen. Het grote verschil met Espacenet is dat deze database het gegeven trefwoord zoekt in de volledige tekst van het octrooidocument. Je kunt in een venster direct alles intypen, bijvoorbeeld de naam van de aanvrager, de uitvinder of het publicatienummer.
Jouw innovatie lijkt al te bestaan
En wat nu als je octrooien tegenkomt die jouw idee onderuit lijken te halen? Patenten op uitvindingen die wel heel erg op de jouwe lijken? Ik kan me voorstellen dat je dan denkt: ‘Het bestaat al, jammer. Een octrooi zit er niet meer in.’ Toch hoeft dat lang niet altijd waar te zijn. Kleine verschillen kunnen al belangrijk zijn en je toch een kans op een octrooi geven. Laat je dus niet te snel afschrikken.
Raadpleeg altijd een octrooigemachtigde als je onderzoek hebt gedaan in de octrooidatabases. Selecteer tijdens jouw onderzoek bijvoorbeeld vijf octrooipublicaties die het dichtst in de buurt komen van jouw idee. Op basis daarvan adviseert jouw octrooigemachtigde of je echt inbreuk maakt of dat een patent haalbaar is. Vervolgens stelt hij of zij de uiteindelijke octrooiaanvraag voor je op, zodat jouw intellectueel eigendom goed beschermd is.
Kortom: gebruik de databases voor een inschatting van jouw kansen en om inbreuk te voorkomen. Dit scheelt jouw bedrijf veel tijd, geld en frustratie. Maar geef ook niet te snel op en laat altijd een expert kijken naar wat je gevonden hebt in de databases.
Meer informatie
Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je andere vragen over intellectueel eigendom en de bescherming daarvan? Neem dan gerust contact met mij op.
Je kunt via onze site ook met een octrooigemachtigde chatten. Dagelijks zitten wij op www.epc.nl klaar om jouw vragen te beantwoorden. Je komt met ons in gesprek door rechtsonder op de pagina op de twee spreekwolkjes te klikken.
Lees hier ook het blog van mijn collega Kees Hollaar voor meer tips over het aanvragen van een octrooi.

Over de schrijver
Ik heb werktuigbouwkunde en offshore & dredging engineering gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en ben in 2016 afgestudeerd. Daarna ben ik bij EP&C aan de slag gegaan, waar ik gedij bij...
Lees meer over Matthijs >