Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Raad­plegen van octrooi­databases | Octrooibureau EP&C

22-01-EPC-Archiefkast_2-kolomRaad­plegen van octrooi­databases: sla deze belangrijke stap niet overBedenken, berekenen, testen, terug naar de tekentafel, berekenen, testen. Een innovatie ontwikkelen kost uw organisatie veel tijd en geld. Dat is het waard; een goede oplossing van een probleem zet uw bedrijf op de kaart en geeft uw business een boost. Zorg alleen wel dat u zich niet verliest in de technische details en de perfectionering van uw innovatie en daardoor vergeet te checken of uw uitvinding al bestaat. Dat scheelt u veel tijd, geld en frustratie.

Technologische ontwikkelingen gaan snel. De ene na de andere oplossing voor technische problemen wordt gevonden. Daardoor kan het zomaar voorkomen dat de innovatie waar uw bedrijf al jaren aan werkt inmiddels ook door een ander is ontwikkeld én beschermd. Wanneer u vervolgens uw uitvinding afrondt en in gebruik neemt heeft u dubbel pech: uw uitvinding blijkt al te bestaan en u maakt inbreuk op het octrooi of patent van een ander.

Hoe weet ik of er patent op mijn idee zit

Deze deceptie is vrij eenvoudig te voorkomen: raadpleeg tijdig een octrooidatabase. Er zijn twee goede redenen om dit te doen.

  1. Is patenteren haalbaar?
    Allereerst geeft het u meer inzicht over het bestaansrecht van uw innovatie. U kunt door een octrooidatabase te raadplegen inschatten of een octrooiverlening realistisch is. Bestaat uw uitvinding nog niet? Dan is de kans groot dat een octrooi verleend wordt. Bestaat de uitvinding wel of bestaat er iets dat erop lijkt? Dan liggen de kansen wellicht anders.

  2. Loopt u het risico dat u inbreuk maakt?
    Wanneer u bij uw onderzoek octrooien tegenkomt op innovaties die raken aan de uwe, dan bestaat niet alleen de kans dat u het octrooi niet krijgt, maar ook dat u inbreuk maakt op het octrooi van een ander. Dat is zonde van de investering die uw bedrijf heeft gedaan om een innovatie te ontwikkelen.

Patent zoeken

Een octrooidatabase geeft u een beeld van octrooien die wereldwijd verleend zijn. Dit wordt ook wel ‘stand van de techniek’ genoemd. Er zijn verschillende databases waarin u naar hartenlust kunt grasduinen. Ik heb zelf goede ervaringen met Espacenet en Google Patents.

Espacenet is de octrooidatabase van het Europees Octrooibureau. U kunt in deze database wereldwijd zoeken tussen miljoenen octrooipublicaties. In Espacenet zoekt u met een trefwoord in de titel en in de samenvatting van de publicaties. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u ter instructie een filmpje en een brochure. Lees ook de brochure van EP&C voor meer tips.

Ook Google Patents is een prima database om te raadplegen. Het grote verschil met Espacenet is dat deze database het gegeven trefwoord zoekt in de volledige tekst van het octrooidocument. U kunt in een venster direct alles intypen, bijvoorbeeld de naam van de aanvrager, de uitvinder of het publicatienummer.

Uw innovatie lijkt al te bestaan

En wat nu als u octrooien tegenkomt die uw idee onderuit lijken te halen? Patenten op uitvindingen die wel heel erg op de uwe lijken? Ik kan me voorstellen dat u dan denkt: ‘Het bestaat al, jammer. Een octrooi zit er niet meer in.’ Toch hoeft dat lang niet altijd waar te zijn. Kleine verschillen kunnen al belangrijk zijn en u toch een kans op een octrooi geven. Laat u dus niet te snel afschrikken.

Raadpleeg altijd een octrooigemachtigde als u onderzoek heeft gedaan in de octrooidatabases. Selecteer tijdens uw onderzoek bijvoorbeeld vijf octrooipublicaties die het dichtst in de buurt komen van uw idee. Op basis daarvan adviseert uw octrooigemachtigde of u echt inbreuk maakt of dat een patent haalbaar is. Vervolgens stelt hij of zij de uiteindelijke octrooiaanvraag voor u op, zodat uw intellectueel eigendom goed beschermd is.
Kortom: gebruik de databases voor een inschatting van uw kansen en om inbreuk te voorkomen. Dit scheelt uw bedrijf veel tijd, geld en frustratie. Maar geef ook niet te snel op en laat altijd een expert kijken naar wat u gevonden heeft in de databases.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u andere vragen over intellectueel eigendom en de bescherming daarvan? Neem dan gerust contact met mij op.

U kunt via onze site ook met een octrooigemachtigde chatten. Dagelijks zitten wij op www.epc.nl klaar om uw vragen te beantwoorden. U komt met ons in gesprek door rechtsonder op de pagina op de twee spreekwolkjes te klikken.

Lees hier ook het blog van mijn collega Kees Hollaar voor meer tips over het aanvragen van een octrooi.

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, UITVINDING, PATENT, INNOVATIE, TIPS