“Mijn plasticscanner is open source. Ik wil geen geneuzel over patenten” kopte onlangs een artikel in Delta, het magazine van de TU Delft. Dit zette mijn op octrooi gerichte brein wel even aan het denken. Jerry Vos vond een scanner uit die het recyclen van plastic makkelijker maakt. De overweging om deze scanner niet te patenteren is nobel. Zo kan iedereen ermee aan de slag. Maar dat is nou precies het probleem.
AliExpress
De innovatieve Vos gaat nog een stapje verder: “Ik zou het geweldig vinden als andere ingenieurs er ook aan gingen werken en ik de scanner over vijf jaar te koop aangeboden zie op AliExpress.” Ik snap heel goed dat vanuit idealisme een uitvinding open source houden, oftewel toegankelijk voor iedereen, veel voordelen heeft. Andere experts kunnen verder ontwikkelen en zo maak je met elkaar de wereld een stukje beter.
Maar juist op platforms als AliExpress zijn veel copycats actief. Zij nemen het niet altijd even nauw met de kwaliteit van producten. Voor doorsnee producten als een koekenpan die wél blijkt aan te bakken of een toch niet zo’n warm vest is dat niet zo’n probleem. Maar producten, zoals de scanner, die impact willen maken op het gebied van duurzaamheid kan dat wel een probleem zijn.
Misschien heeft u niet direct een idealistisch motief om niet te octrooieren. Bedenk dan wel dat u door niet te octrooieren de zeggenschap uit handen geeft. Zonder octrooi krijgt u copycats niet zomaar van sites als AliExpress af. Uw harde werk kan teniet worden gedaan als er slechtere versies van uw product op de markt komen.
Slecht imago
Een neveneffect van de zeggenschap uit handen geven is dat het imago van uw product geschaad kan worden. Bijvoorbeeld wanneer er partijen komen die uw product niet maken volgens uw maatstaven of kwaliteitseisen. Wilt u daarna met investeerders om tafel, dan wordt dat zomaar een stuk lastiger, vanwege het imago van het product. Misschien zijn er inmiddels zelfs wel slechte reviews in omloop, waardoor ook consumenten minder happig zijn.
Je eigen innovatie weggekaapt
Nog een reden om toch octrooieren te overwegen, terwijl u uw kennis toegankelijk wilt houden voor anderen is doorontwikkeling. Hou nog even de plasticscanner in gedachten. Stel, er komt een pientere ingenieur voorbij, die deze scanner verbetert en verder ontwikkelt. Dat is precies wat Jerry Vos wil; twee weten immers meer dan één en zo komen we een stap dichterbij het oplossen van vervuiling door plastic. Tot zover niets aan de hand. Totdat deze ingenieur een patent aanvraagt op zijn of haar verbeterde scanner. Als de uitvinder kwaad wil, dan zou je dus de scanner die je zelf hebt bedacht, mogelijk niet eens zelf meer mogen produceren. Op die manier werkt open source dus averechts.
Dé oplossing: niet handhaven
Moet u dan altijd maar patent aanvragen en iets voor uzelf houden wat de wereld beter maakt? Nee hoor, er is een simpele oplossing. Dien wel een octrooiaanvraag in, maar handhaaf daar vervolgens niet op als er inbreuk gemaakt wordt. Dus als er iemand komt die uw product wil namaken, dan mag dat. Alleen bepaalt u door het octrooi wie dat wel en wie dat niet mogen.
Ik hoor u denken: maar dan kost het me nog tijd om dat uit te zoeken ook. En een octrooi kost ook geld. Dat is helemaal waar. Wat u daarom ook nog kunt doen is geïnteresseerden die u goedkeurt een licentie laten afnemen. U vraagt hier vervolgens een klein bedrag voor. Genoeg om de kosten van het octrooi en uw tijd te dekken.
Laat dit voorbeeld u uitdagen om eens anders naar een octrooi te kijken. Ja, u kunt geld verdienen aan uw uitvinding. U kunt patenteren om marktleider te worden. Maar zijn uw motieven anders, dan nog kan octrooieren raadzaam zijn: u houdt zeggenschap, heeft invloed op het imago van het product en kunt alsnog uw kennis delen.
Wilt u meer weten over octrooieren? Neem dan gerust contact met me op.
Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als u naar www.epc.nl gaat. Wij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.