Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Inbreuk eigendoms­­­recht voorkomen? Dat doe je zo!(2/9) | EP&C

17-11-Inbreuk-eigendomsrecht-voorkomen-Dat-doe-je-zoOf u nu wel of niet uw product heeft beschermd met een patent, zodra u de markt op gaat met uw product, kunt u in aanraking komen met Intellectuele Eigendomsrechten (IE-rechten).

Heeft u bijvoorbeeld een machine gemaakt waarmee u kerstbomen zodanig kunt verpakken dat ze langer vers blijven, dan kunt u inbreuk maken op een patent van een ander. Ook als u zelf een patent heeft op die machine, betekent dit niet automatisch dat u vrij bent de machine ook te gebruiken of verkopen. Een patent is immers een ‘negatief recht’; u kunt nog steeds inbreuk maken op een ruimer patent of op een gepatenteerd onderdeel van uw machine.

Inbreuk eigendomsrecht

Is er sprake van inbreuk, dan riskeert u dat u uw producten per direct van de markt moet halen en dat u een schadevergoeding aan uw broek krijgt. Wilt u als ondernemer geen financiële risico’s lopen, maak dan uw huiswerk voordat u de kerstbomen gaat inpakken. 

Hoe ziet dit huiswerk eruit?

  1. Check uw concurrent
    Koop producten van de concurrent en kijk of hierop ‘patented’ of ‘patent pending’ staat vermeld. Kunt u niets vinden? Raadpleeg dan ook de website van de desbetreffende aanbieder. Alhoewel het niet verplicht is aan te geven dat een product beschermd is door een patent, gebruiken veel bedrijven dit als marketing-tool en/of afschrikmiddel.

  2. Raadpleeg een octrooidatabase
    Inventariseer via Google Patents of Espacenet welke IE-rechten u kunt vinden die lijken op het product dat u op de markt wilt brengen of de werkwijze die u wilt gaan toepassen. U kunt onder andere de patent(aanvragen) van uw concurrenten bekijken.

  3. Laat een Freedom to Operate-studie uitvoeren
    Bij zo’n FTO-studie worden de relevante IE-rechten door een octrooigemachtigde in kaart gebracht. Er wordt grondig gezocht naar relevante patenten en patent-aanvragen in die landen waar u actief wilt zijn. 

Uw concurrent heeft een patent

Denkt u dat het patent of de patentaanvraag van uw concurrent u in de weg staat? Neem dan contact op met uw octrooigemachtigde. Want voor alle bovengenoemde punten geldt: als er relevante publicaties of patenten gevonden zijn, betekent dit niet automatisch dat u inbreuk maakt. Hierover meer in het komende BL&G.

Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'. 

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, INBREUK, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM