Inbreuk eigendomsrecht voorkomen? Dat doe je zo!(2/9)
Of u nu wel of niet uw product heeft beschermd met een patent, zodra u de markt op gaat met uw product, kunt u in aanraking komen met Intellectuele Eigendomsrechten (IE-rechten).
Heb je bijvoorbeeld een machine gemaakt waarmee je kerstbomen zodanig kunt verpakken dat ze langer vers blijven, dan kun je inbreuk maken op een patent van een ander. Ook als je zelf een patent hebt op die machine, betekent dit niet automatisch dat je vrij bent de machine ook te gebruiken of verkopen. Een patent is immers een ‘negatief recht’; je kunt nog steeds inbreuk maken op een ruimer patent of op een gepatenteerd onderdeel van jouw machine.
Inbreuk eigendomsrecht
Is er sprake van inbreuk, dan riskeer je dat je jouw producten per direct van de markt moet halen en dat je een schadevergoeding aan je broek krijgt. Wil je als ondernemer geen financiële risico’s lopen, maak dan je huiswerk voordat je de kerstbomen gaat inpakken.
Hoe ziet dit huiswerk eruit?
- Check uw concurrent
Koop producten van de concurrent en kijk of hierop ‘patented’ of ‘patent pending’ staat vermeld. Kun je niets vinden? Raadpleeg dan ook de website van de desbetreffende aanbieder. Alhoewel het niet verplicht is aan te geven dat een product beschermd is door een patent, gebruiken veel bedrijven dit als marketing-tool en/of afschrikmiddel. - Raadpleeg een octrooidatabase
Inventariseer via Google Patents of Espacenet welke IE-rechten je kunt vinden die lijken op het product dat je op de markt wilt brengen of de werkwijze die je wilt gaan toepassen. Je kunt onder andere de patent(aanvragen) van jouw concurrenten bekijken. - Laat een Freedom to Operate-studie uitvoeren
Bij zo’n FTO-studie worden de relevante IE-rechten door een octrooigemachtigde in kaart gebracht. Er wordt grondig gezocht naar relevante patenten en patent-aanvragen in die landen waar je actief wilt zijn.
Jouw concurrent heeft een patent
Denk je dat het patent of de patentaanvraag van jouw concurrent je in de weg staat? Neem dan contact op met jouw octrooigemachtigde. Want voor alle bovengenoemde punten geldt: als er relevante publicaties of patenten gevonden zijn, betekent dit niet automatisch dat je inbreuk maakt. Hierover meer in het komende BL&G.
Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'.

Over de schrijver
Mijn reis in de wereld van het intellectuele eigendomsrecht begon tijdens mijn afstudeerproject over nanotechnologie bij IMEC, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de wereld van octrooien. De...
Lees meer over Jeroen >