Patented of patent pending: het belang van de juiste communicatie

Door Jeroen Meesters 18 Februari 2025

Patent pending header vierkant feb 25Ben je in het bezit van een gepatenteerde uitvinding? Of sta je op het punt om nieuwe technologie op de markt te brengen en vroeg je daarvoor een octrooi aan? Dan wil je dat misschien ook laten weten aan consumenten met een vermelding op je verpakking: patented of patent pending. Maar mag dit zomaar? Wat zijn de beperkingen en voordelen? In deze blog leg ik het je graag uit.

Wat betekent ‘patent pending’ precies? 

Laten we beginnen met ‘patent pending’. Dit betekent dat je een octrooiaanvraag hebt ingediend, maar dat het octrooi nog niet is verleend. Je hebt dus de eerste stap gezet om je product te beschermen, maar bent er nog niet. De aanvraag moet nog worden beoordeeld door het octrooibureau, en dit proces kan even duren. Je bent dus nog niet beschermd.

Patent pending header feb 25

Wat houdt 'patented' in?

De term ‘patented’ mag je pas gebruiken op je verpakking of product wanneer je octrooi daadwerkelijk is goedgekeurd en verleend. Vanaf dat moment ben je volledig beschermd en mogen anderen je product niet zomaar namaken. Je krijgt hiermee het exclusieve recht om jouw uitvinding onder andere te produceren, te verkopen of te licentiëren.

Marketingvoordeel

Het gebruik van de termen op je product kan verschillende voordelen opleveren, ten eerste op het gebied van marketing. Door op je product te vermelden dat er een octrooiaanvraag loopt (‘patent pending’) of dat het octrooi al is verleend (‘patented’), geef je aan dat jouw product vernieuwend en van hoge kwaliteit is. Dit kan klanten over de streep trekken om juist jouw product te kiezen. Innovatie wekt vertrouwen, en consumenten zijn vaak bereid meer te betalen voor producten die nieuw en anders zijn.

Dit marketingvoordeel is vooral belangrijk in competitieve markten, waar het verschil tussen succes en falen soms afhangt van hoe uniek en innovatief je product wordt gezien.

Patent pending als waarschuwing 

Als je uitvinding nog niet gepatenteerd is, geniet je geen bescherming tegen concurrenten die je product zouden kopiëren. Diende je een octrooiaanvraag in, dan mag je wel patent pending vermelden op je product. Zo geef je een waarschuwing aan je concurrenten: hier is een octrooiaanvraag lopende en vanaf verlening nemen we juridische maatregelen bij inbreuk!

Maakt je concurrent toch een inbreuk, dan kun je hen daarop aanspreken met een waarschuwingsbrief. Dit geeft je geen juridische slagkracht, want je hebt nog geen octrooi ontvangen. Je kan er wel bewustzijn mee creëren bij je concurrent en hen afschrikken.

Zodra je jouw octrooi ontvangt, kun je met terugwerkende kracht een vergoeding eisen voor het gebruik van je uitvinding vanaf het moment dat je octrooiaanvraag is gepubliceerd.

Wees voorzichtig

Je mag de term ‘patent pending’ gebruiken nadat je jouw octrooiaanvraag indiende. ‘Patented’ kan pas wanneer het octrooi officieel is verleend. Doe je dat eerder of vermeld je de term terwijl je octrooi niet langer actief is, dan kan dat juridische gevolgen hebben. In sommige landen, zoals Duitsland, wordt hier streng op toegezien. Dit kan gezien worden als misleiding van de consument, mogelijk met flinke boetes als gevolg.

Vergeet je octrooinummer niet

Ik raad je aan om naast de term ‘patented’ ook je octrooinummer te vermelden. Dit biedt duidelijkheid en transparantie voor consumenten én concurrenten. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, moet je het octrooinummer vermelden om aanspraak te maken op een volledige schadevergoeding bij inbreuk. Hoewel dit in Europa niet altijd het geval is, kan het wel bijdragen aan het bewijs dat een concurrent bewust handelde bij het maken van inbreuk. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de schadevergoeding.

Ontwikkelde je een uitvinding en wil je weten hoe je die kunt beschermen met een octrooi? Of wil je advies over hoe je over de status van je octrooiaanvraag kunt communiceren? Laat het me weten, ik begeleid je graag door het hele octrooiproces, van aanvraag tot bescherming.

Over de schrijver

Mijn reis in de wereld van het intellectuele eigendomsrecht begon tijdens mijn afstudeerproject over nanotechnologie bij IMEC, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de wereld van octrooien. De...

Lees meer over Jeroen >