Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Patent maakt een wereld van verschil | Octrooibureau EP&C

2022-08_EP&C Patent maakt verschil_2_Kolom_356x301Competitief blijven betekent innoveren. En innoveren betekent ook concurreren. Om die concurrentie een stap voor te blijven, is het belangrijk om voor je innovatie een patent aan te vragen. "Dat geeft je bedrijf niet alleen het exclusieve recht om maximaal 20 jaar een product of werkwijze commercieel te gebruiken, het verhoogt ook de waarde van je bedrijf", vertelt Jeroen Meesters van EP&C.

 "Initieel onderzoeken we of het überhaupt zinvol is om een octrooi aan te vragen. Volgens de regelgeving moet een uitvinding namelijk steeds ingebed zitten in de techniek. Ook een nieuwheidsonderzoek komt hier aan te pas. Bestaat het al?"

Luisterend oor en klare taal

EP&C bestaat uit een team van octrooigemachtigden die de aanvraag van een patent wereldwijd verzorgen. Zo werkt EP&C vandaag bijvoorbeeld voor verschillende multinationals zoals Bekaert en ASML, een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, Maar ook kmo's en particuliere uitvinders behoren tot het cliënteel.

"Dat is meteen één van onze sterktes: het is ingewikkelde materie, maar we kiezen voor klare taal zodat alles steeds duidelijk is. Daarnaast bieden we oprecht en onderbouwd advies, afgestemd op de ambities, strategie en afzetmarkt van de klant. Die combinatie is de enige manier om ervoor te zorgen dat Idanten gefundeerde keuzes kunnen maken. We zijn een partner in hun verhaal."

Adviseren is dan ook de sleutel. Zo weten weinig kmo's dat ze een fiscale stimulans krijgen bij een patentaanvraag. "Dat heet de innovatieaftrek en houdt in dat je minder belastingen moet betalen op de omzet die je draait met producten die geoctrooieerd zijn."

Partner op diverse domeinen

Daarnaast voorziet EP&C in modelbescherming, waarbij de uiterlijke vorm van een creatie wordt beschermd, Ook het bewaken van rechten, het afhandelen van beschuldigingen van inbreuk en het meedenken over technische uitvindingen behoort tot de dienstverlening.

EP&C voert eveneens complexe onderzoeken uit: is er een conflict met een derde partij en ben je vrij om je uitvinding zomaar te vermarkten? "Stel dat je een octrooi wil aanvragen voor een luchtballon met propeller. Je zal dan mensen kunnen verbieden om dat op de markt te brengen. Maar als ik een octrooi op de luchtballon heb, dan zal jij jouw uitvinding niet kunnen vermarkten zonder met mij een overeenkomst te hebben afgesloten. Ook in die gesprekken bieden we een meerwaarde."

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Jeroen Meesters.

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, STRATEGIE