Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Juist preconcurrentieel onderzoek vergt goede IE-regeling | EP&C

Juist_preconcurrentieel_onderzoek_vergt_goede_IE-regeling.png

Met de opening van Flanders’ Make beschikt Vlaanderen over een strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie waarin universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven samenwerken. Ze doen hier preconcurrentieel onderzoek naar innovatieve toepassingen voor de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst.

De maakindustrie is met 5.700 hoogtechnologische bedrijven en 200.000 medewerkers de motor van de Vlaamse economie. Om competitief te blijven onderzoeken ze samen met wetenschappers welke producten ze in de toekomst ontwerpen, maken en verkopen. De onderzoeksfocus ligt op vier technologische domeinen: vermogenselektronica & energieopslag, mechatronica & ontwerpmethodes, productieprocessen en mensgerichte systeemontwikkeling. In 2018 werken ruim driehonderd onderzoekers in Flanders’ Make aan industriële innovatieprojecten.

‘Praktijk leert anders’

Octrooigemachtigde Nyske Blokhuis van octrooibureau EP&C juicht het toe dat Vlaanderen specifiek voor de maakindustrie inzet op vernieuwing. “Juist in dergelijke preconcurrentiële onderzoeksprojecten is het goed om over intellectueel eigendom na te denken. De term preconcurrentieel suggereert dat bescherming van intellectueel eigendom nog niet aan de orde is. De praktijk leert echter anders”, aldus Blokhuis.

Flanders’ Make is mooi initiatief

De bedrijven en onderzoekers richten zich op de fundamenten van innovatie voor de maakindustrie. “In zo’n beginfase moet je per project goed regelen én vastleggen wie wat inbrengt aan kennis en expertise. Ook moet je al op voorhand bepalen wie wat mag gebruiken en waarvoor, als het gaat om de eenmaal in gezamenlijkheid ontwikkelde kennis. Flanders’ Make is een mooi initiatief, maar het ontslaat de deelnemers niet van de plicht intellectueel eigendom goed te regelen. Dat voorkomt grote problemen erover in de toekomst.”

Vijf universiteiten

Flanders’ Make heeft vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de vijf Vlaamse universiteiten KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel. Meer informatie krijgt u op www.flandersmake.be.

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, ALGEMEEN