Modelrecht: regel het vooraf en pluk de vruchten
Om geregistreerd modelrecht, de bescherming van de uiterlijke vormgeving van uw uitvinding, tijdig te regelen moet je op je qui-vive zijn. De indiening moet namelijk in orde zijn voor je ermee naar buiten treedt. En dat terwijl als je niets doet er automatisch een modelrecht ontstaat wanneer jouw product op de markt komt. Waarom zou je dan toch kiezen voor geregistreerd modelrecht?
Modelrecht: twee smaken
Met modelrecht kun je het ontwerp, de uiterlijke vormgeving of design van jouw uitvinding beschermen. Een ander mag dit dan niet namaken. Er zijn twee smaken bij het modelrecht: ongeregistreerd en geregistreerd modelrecht.
Het ongeregistreerde modelrecht ontstaat automatisch wanneer jouw product binnen de EU op de markt komt. Neem bijvoorbeeld het uiterlijk van een nieuw koffiezetapparaat dat je hebt ontwikkeld. Bij het verschijnen van het apparaat ben je automatisch drie jaar beschermd tegen copycats die willens en wetens uw design namaken. Daar hoef je niets voor te doen behalve het op de markt te brengen in de EU. Lekker makkelijk. Of toch niet?
Bescherming via geregistreerd modelrecht, daarentegen, vraagt een indiening vooraf. U moet, samen met een modelgemachtigde, een modelaanvraag indienen met tekeningen die duidelijk het eigen karakter van het design van uw koffiezetapparaat laten zien. Als je eenmaal door deze procedure heen bent, zijn de mogelijkheden met een geregistreerd modelrecht in vrijwel alle gevallen beter dan ongeregistreerd modelrecht. Ben je dus vooraf op jouw qui-vive dan pluk je daar later de vruchten van.
Voordelen geregistreerd modelrecht
Drie jaar bescherming zonder er veel moeite voor te doen klinkt aantrekkelijker dan tijd en geld steken in een aanvraag voor geregistreerd modelrecht. Toch raad ik je van harte aan om dat wel te doen en voordat je jouw product op de markt brengt goed na te denken over uw keuze. Ik leg je uit waarom.
Allereerst is drie jaar een krappe periode. Maar wat het vooral onvoordelig maakt om niet te registeren is dat je bij ongeregistreerd modelrecht moet aantonen dat een namaakversie van jouw product echt ontleend is aan jouw ontwerp. En dat is nog niet zo makkelijk. Een andere uitvinder kan hetzelfde idee hebben gekregen, het kan per ongeluk of toeval zijn dat het design hetzelfde lijkt. Mocht er sprake zijn van willens en wetens kopiëren, moet je dat alsnog juridisch bewijzen.
Bij geregistreerd modelrecht heb je deze discussie niet. Of het nu per ongeluk of expres hetzelfde design is: je hebt de rechten. Een ander kan alsnog het op hetzelfde idee komen, maar je hoeft niet aan te tonen dat hij geïnspireerd is door jou. Als de ander later is met het ontwerp, heeft die gewoon pech. Verder geldt het geregistreerd modelrecht 5 jaar, waarna je nog 4 keer kunt verlengen met 5 jaar, tot een maximum van 25 jaar.
Recht aan jouw kant
Het modelrecht geldt voor het design van alle gebruiksvoorwerpen: van tuinmeubels tot staafmixers en van draadloze oortelefoons tot opladers. Precies al die dingen die bijvoorbeeld via Bol.com te koop zijn via legio aanbieders. Met geregistreerd modelrecht stap je makkelijker naar een partij als Bol.com met de afbeeldingen van jouw geregistreerde modelrecht. Dan is het snel duidelijk dat de partij die hetzelfde koffiezetapparaat probeert te verkopen, het recht niet aan zijn kant heeft. Dat heb jij wel.
Webshops branden hun vingers niet zo graag aan dit soort gevallen van inbreuk en kijken daarom simpelweg naar wie het modelrecht heeft. De verkoper zonder geregistreerd modelrecht heeft dan vaak het nakijken.
Modelrecht: maak een bewuste keuze
In vrijwel alle gevallen is geregistreerd modelrecht de beste keuze. In de modebranche, waar grote aantallen kledingstukken per collectie op de markt worden gebracht, kiest men vaak voor ongeregistreerd modelrecht. Vanwege de grote aantallen en de korte tijd waarin een kledingstuk op de markt is, is dat een logische keuze. Voor het leeuwendeel van andere producten is dat het niet.
Wat je ook kiest, zorg dat je een bewuste keuze maakt. Tot een jaar na het verschijnen van jouw product kun je nog modelrecht aanvragen, tenzij een ander dat inmiddels gedaan heeft. Bepaal dus vooraf jouw strategie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wil je meer informatie over modelrecht en welke bescherming het beste bij jou past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. Doe op onze site ook de modelcheck om te zien of jouw ontwerp te beschermen is via modelrecht.
Meer weten over modelbescherming? Lees dan ook eens deze blogs over de voordelen en de kosten ervan.

Over de schrijver
Ik heb werktuigbouwkunde en materiaalkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. In 2015 ben ik als trainee octrooigemachtigde bij EP&C begonnen en in 2021 ben ik erkend als Nederlands en...
Lees meer over Thomas >