Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | De gepaten­­teerde kleren van de keizer | Octrooibureau EP&C

de gepatenteerde kleren van de keizer

Zoals elk jaar trekt in juli het grootste wielerevenement ter wereld – de Tour de France – zich weer op gang. Met een korte tijdrit zijn de uitverkoren wielrenners hun queeste gestart om de felbegeerde gele trui. Enkel met de beste sportprestaties maken ze kans op succes. Ploegen laten daarom niets aan het toeval over. Net als in andere sporten wordt in het wielrennen al geruime tijd veel moeite en geld geïnvesteerd in hoogtechnologische snufjes. Want die helpen, zowel op als naast de fiets, zo veel mogelijk grenzen te verleggen.

Technologie in elke vezel

Naast het feit dat ik weer volop geniet van het grootste wielercircus, is het ook altijd interessant om de minder zichtbare technologische hoogstandjes trachten te ontdekken. De ploegen sparen kosten noch moeite om hun renners met de beste uitrusting in het zadel te heffen, in hun strijd naar de zege. Als octrooispecialist is het een lust om de zichtbare en onzichtbare uitvindingen te ontdekken.

Zo las ik in een artikel op sporza.be dat kledingsponsor Kalas een samenwerking is gestart Vorteq en hun gepatenteerde technologie. Het doel: de perfecte aerodynamische wielerkledij ontwikkelen. Hiervoor hebben ze meer dan 45.000 combinaties getest in windtunnels. De uiteindelijke geheime formule van Vorteq zou een tijdswinst van vijf procent opleveren. Al het researchwerk vereiste een hoop investeringen die moeten worden terugverdiend. Door de samenwerking met Kalas kan de technologie worden toegepast en kunnen zelfs amateurwielrenners de supersnelle wielerkledij kopen.

Hoezo, geheime formule?

Dit misverstand wil ik graag uit de wereld helpen. Als de technologie gepatenteerd is, kan het technologisch product of proces onmogelijk geheim zijn. Als u in aanmerking wilt komen voor een verleend octrooi, dan is één van de vereisten dat uw uitvinding openbaar moet zijn. Een ingediende octrooiaanvraag wordt in principe na anderhalf jaar gepubliceerd. Op dat moment zal iedereen uw uitvinding dus kunnen bestuderen en lezen hoe het juist werkt. U heeft bij het octrooien dus niet de mogelijkheid om essentiële informatie van de uitvinding achter te houden.

Toch liever geheimhouden?

Een octrooi beschermt uw technologische uitvinding, maar het impliceert ook dat u de technische specificaties deelt met de buitenwereld in een publicatie. Het is vaak een moeilijke afweging wat u het beste kiest: geheimhouding of octrooiering. In sommige gevallen is het geheimhouden van waardevolle informatie de enige of de beste optie. Bescherming via een bedrijfsgeheim is dan een alternatief. Een bedrijfsgeheim kan u oneindig lang intact houden. Het recept van Coca-Cola is waarschijnlijk het bestbewaarde geheim ter wereld. Een octrooi levert u een alleenrecht op dat maximaal 21 jaar duurt. In die tijd moet de investering de beoogde opbrengst hebben gehaald.

Advies op jouw maat

Elke uitvinding is anders. Er bestaat dus geen one-fits-all-oplossing als het gaat om intellectueel eigendom. Als octrooispecialist bij EP&C help ik elke dag mensen die een bijzondere ontdekking hebben gedaan en die willen beschermen. De manier waarop u dit doet, is een strategische keuze waarbij u de pro’s en contra's moet afwegen. Mocht u ooit voor deze situatie komen te staan, dan kunnen wij bij EP&C u hier uiteraard over adviseren. Door te luisteren naar uw idee en mee na te denken over uw plannen, vinden we een geschikte oplossing.

Knalprestatie

Ondertussen razen de toptalenten uit de wielersport verder over de Franse wegen. En toeval of niet, de Belgen en Nederlanders schijnen dit jaar in topvorm te zijn. Zijn het de benen, de supersnelle wielerkledij of de aerodynamische fiets die zorgen voor deze knalprestaties? Waarschijnlijk is het een combinatie van al deze factoren. Maar octrooibescherming of niet, hopelijk worden we de komende weken op onze wenken bediend.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, UITVINDING, GEHEIMHOUDING, PATENT, INNOVATIE, AANVRAGEN