Kleine aanpassingen kunnen vaak grote verbeteringen met zich meebrengen. Dat is zeker zo wanneer het gaat om innovaties uit de sportwereld. Met de Olympische Spelen in Parijs op volle toeren kijken we reikhalzend uit naar welke vernieuwingen we te zien krijgen in de verschillende sportdisciplines. En vooral, naar hoe die vernieuwingen de resultaten zullen beïnvloeden. In deze blog werp ik een blik op enkele baanbrekende innovaties in verschillende sporttakken en sta ik stil bij het belang van octrooien, ook voor uitvindingen in de sport.
Winst verzekerd met een octrooi
Op de Olympische Spelen gaan alleen de allerbesten de strijd aan met elkaar. De verschillen tussen de atleten zijn dan ook vaak erg klein, zeker wanneer het gaat om de podiumplaatsen. Omdat elk miniem voordeel het verschil kan maken tussen winst of verlies en goud of zilver, spelen innovatie en octrooien een grote rol. Je wilt uiteraard niet dat de concurrentie met jouw technologisch voordeel aan de haal gaat.
Innovaties in atletiek
Eén van de disciplines waarin de afgelopen jaren veel technologische vooruitgang plaatsvond is de atletiek. Daarbij lag de focus vooral op het inkorten van de looptijd en het verbeteren van de loopprestaties op de lange afstanden, met name op de marathon.
Zo liep de Keniaanse marathonloper Eliud Kipchoge op 12 oktober 2019 als eerste ooit onder de magische 2-uurs grens in Wenen. Hij deed dat met een revolutionair prototype van de Nike AlphaFly, een superlichte schoen met drie carbonplaten en twee lagen Zoom Air demingpads in de zolen verwerkt.
Een dag later dook zijn landgenote Brigid Kosgei onder het 16 jaar oude wereldrecord van Paula Radcliffe op de marathon. Ze scherpte diens tijd aan met meer dan een minuut, en dit met behulp van de ZoomX Vaporfly Next%, een model met een dikke, veerkrachtige schuimzool en een koolstofvezelplaat.
Nadien volgden andere atleten en andere merken, eveneens in sprints en kortere afstanden. De wereldbond voor atletiek legde daarom, onder invloed van critici die de ontwikkelingen bestempelden als mechanische beperkingen op aan het gebruik van koolstofvezelplaten in de zool en de diktes ervan.
Luchtweerstand en drijfvermogen
Ook in het wielrennen en zwemmen gaan technologische ontwikkelingen snel vooruit. Daar ligt de nadruk met name op het reduceren van gewicht en het verminderen van lucht- of waterweerstand. In het wielrennen worden voortdurend nieuwe helmen en pakken ontwikkeld, die volop getest worden in windtunnels.
In het zwemmen zijn pakken die het drijfvermogen vergroten al meermaals beslissend gebleken voor de resultaten, met de nodige controversie, regelgevingen en verbanningen tot gevolg.
Wereldwijd nederlandse kunstgrasvelden
Uiteraard vindt innovatie niet alleen plaats in de branche van sportkledij en -materialen. Ook de sportinfrastructuur is in beweging. Innovatieve bedrijven zoeken voortdurend naar manieren om velden, pistes, vloeren enzovoort te laten bijdragen aan betere, meer consistente en veiligere sportprestaties. Zo ontwikkelde het Nederlandse SISGrass machines voor het aanleggen van hybride kunstgrasvelden ten dienste van verschillende sporten zoals voetbal, rugby, hockey, gold, cricket en tennis, voor de beste nationale en internationale competities.
Bescherm je uitvinding met een octrooi
Of het nu gaat om atletiek of fietsen. Om materialen, kledij of sportvelden: met hun uitvindingen hebben innovatieve bedrijven een groot aandeel in de prestaties van sporters en in de ontwikkeling van hun sport.
Ook in deze context is het dus van groot belang om je uitvinding te beschermen met een octrooi. Een gouden medaille of een podiumplaats kan niemand meer afpakken, en ook het succes van een atleet is meestal niet te herhalen. Maar wat een octrooi wel kan doen, is voorkomen dat een concurrerend bedrijf met jouw uitvinding aan de haal gaat.
Ben jij bezig met technologische ontwikkelingen voor de sportsector? En stel je je vragen over de bescherming van je uitvinding? Dan ben je ook daarvoor aan het goede adres bij EP&C.
Neem contact met mij op. Ik zet je graag op weg naar de juiste bescherming.
Doe de modelcheck
Wilt u op een laagdrempelige manier uw product aan EP&C voorleggen? Bijvoorbeeld omdat u twijfelt tussen een octrooi of model? Of omdat u wilt weten of uw product in aanmerking komt voor een model? Doe dan de modelcheck op onze site. Binnen een dag geven we u een terugkoppeling. De modellencheck is gratis, vrijblijvend en vertrouwelijk.