Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Patent pending (betekenis) | Octrooibureau EP&C

patent pending betekenis.pngOnlangs werd ik benaderd door een bedrijf dat vragen stelde over een product waarop ‘patent pending’ was vermeld. Hij wilde met een soortgelijk product de markt op, maar wist niet goed of dit verstandig was.
Ik merk dat er vaker onduidelijkheid is bij ondernemers over ‘patent pending’. Daarom leek het mij een mooi onderwerp voor een Bl&G.

Wilt u weten wat een patent betekent? Lees dan onze pagina patent betekenis.

Patent pending: wat is het precies?

Op het moment dat je een octrooiaanvraag hebt ingediend voor een innovatie, mag je de term ‘patent pending’ op het product vermelden. Het geeft aan dat je een octrooi hebt aangevraagd maar dat het octrooi nog niet is verleend.

Waarom zou ik ‘patent pending’ vermelden op een product?

Je toont ermee aan dat je een innovatief product verkoopt. Consumenten zouden eerder geneigd zijn om het product te kopen tegen een hogere prijs. Je kunt het zien als een marketingtool.

Daarnaast heeft het een afschrikwekkende werking naar de concurrent. Je laat zien dat een procedure voor het aanvragen van een octrooi is gestart. Namaken van het product kan financiële gevolgen hebben voor de copy cat.

Hoe zit dat met de rechten? Is mijn product beschermd tegen inbreuk bij ‘patent pending’?

Nee, dat is het niet! Het patent is nog niet verleend dus kan uw concurrent geen inbreuk maken. Toch kunt u in deze fase wel actie ondernemen om copy cats tegen te houden.

Wat kan ik doen in de patent pending fase?

U kunt een waarschuwingsbrief sturen naar de tegenpartij. U geeft aan dat u voor de betreffende innovatie of product een octrooiaanvraag heeft ingediend. Op het moment dat het octrooi wordt verleend, kunt u met terugwerkende kracht de tegenpartij aanspreken op het maken van inbreuk. De concurrent is u een schadevergoeding verschuldigd.

Patent pending: indirecte bescherming

De concurrent zal een afweging moeten maken hoe groot het risico is dat het octrooi verleend wordt. Grote kans dat de tegenpartij door de onzekerheid afziet om de markt op te gaan met een gelijksoortige innovatie. Op deze manier geniet u toch bescherming van uw ‘patent pending’. Het kan zelfs een hele interessante octrooistrategie zijn, maar daarover volgende week meer.

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, WET- EN REGELGEVING