Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wapperen met een octrooi kan u geld kosten | Octrooibureau EP&C

2022-05 EP&C Wapperen_2_Kolom_356x301Wapperen doen de meeste mensen met hun handen. Maar zo nu en dan wordt er ook met een octrooi gewapperd. Binnen mijn vak is het “wapperoctrooi” dan ook een bekende uitdrukking. Het betekent dat een octrooihouder een concurrent van inbreuk beschuldigt, terwijl hij weet dat het betreffende octrooi eigenlijk niet geldig is, bijvoorbeeld omdat de geclaimde innovatie niet nieuw is. Op die manier zwaaien met een patent is niet zonder risico. Overweegt u een concurrent te confronteren met mogelijke inbreuk? Lees dan eerst dit blog, het kan u flink wat geld schelen.

Octrooien in Nederland altijd verleend


In Nederland wordt een octrooiaanvraag automatisch verleend. U dient bijvoorbeeld een octrooiaanvraag op een balpen in. Vervolgens krijgt u een opinie van de Nederlandse Octrooiraad. Die vertelt u uiteraard dat de balpen niet nieuw en dus niet octrooieerbaar is. Maar omdat we in Nederland een automatische verlening kennen, krijgt u wel een octrooi.

Op uw balpen kunt u vervolgens “patented” zetten, om exclusiviteit te benadrukken voor consumenten in Nederland. Tot zover nog niets aan de hand. Totdat u naar uw concurrent stapt om hen te verbieden om balpennen te verkopen. U wappert dan met uw octrooi.

Onrechtmatig wapperen


In het geval van de balpen ligt het voor de hand dat het product al bestaat en het octrooi niet geldig is. Maar dat is lang niet altijd het geval. Daarom is het nieuwheidsonderzoek van de Nederlandse octrooiraad een belangrijk onderdeel van de octrooiaanvraag.

Wanneer u kon weten dat uw innovatie niet nieuw is en u confronteert vervolgens toch uw concurrent met uw automatisch verleende octrooi, dan is dat ‘onrechtmatig wapperen’.

Uw concurrent maakt kosten: huurt een advocaat en een octrooigemachtigde in om te onderzoeken of er inderdaad sprake van inbreuk is. Als duidelijk wordt dat u onrechtmatig heeft gewapperd, dan zijn deze kosten voor u. Dat geldt ook voor de proceskosten, mocht het tot een rechtszaak komen.

Tips


Hoe voorkomt u dat u onrechtmatig wappert?

  1. Onderzoek samen met uw octrooigemachtigde de sterkte en dus de geldigheid van uw octrooi. De opinie van de Nederlandse Octrooiraad helpt daarbij. Maar belangrijker is de analyse van uw octrooigemachtigde. De opinie van de Nederlandse Octrooiraad is namelijk slechts een voorlopige.
  2. Bent u overtuigd van de sterkte en geldigheid van uw octrooi? Vraag dan - voordat u wappert richting uw concurrent - waarom zij denken de innovatie ondanks uw octrooi op de markt te mogen brengen. Zo gaat u open het gesprek in, zonder gelijk de wapens te trekken. In sommige gevallen blijkt dat de concurrent niet wist van uw octrooi. Dit biedt kansen tot samenwerking of licentie. Mijn collega Christiaan heeft de stappen op een rij gezet wat te doen bij een vermoeden van inbreuk.

Kortom: reageer niet te primair, onderzoek en ga eerst in gesprek met uw concurrent. Overigens kan het ook andersom: een concurrent die u om de oren slaat met een wapperoctrooi. Lees daarover in dit blog.

Wilt u advies over uw octrooi of over patenteren? Neem gerust contact op. Ik help u graag verder. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als u naar www.epc.nl gaat. Wij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INBREUK, TIPS