Wapperen met een octrooi kan je geld kosten
Wapperen doen de meeste mensen met hun handen. Maar zo nu en dan wordt er ook met een octrooi gewapperd. Binnen mijn vak is het “wapperoctrooi” dan ook een bekende uitdrukking. Het betekent dat een octrooihouder een concurrent van inbreuk beschuldigt, terwijl hij weet dat het betreffende octrooi eigenlijk niet geldig is, bijvoorbeeld omdat de geclaimde innovatie niet nieuw is. Op die manier zwaaien met een patent is niet zonder risico. Overweeg je een concurrent te confronteren met mogelijke inbreuk? Lees dan eerst dit blog, het kan je flink wat geld schelen.
Octrooien in Nederland altijd verleend
In Nederland wordt een octrooiaanvraag automatisch verleend. Je dient bijvoorbeeld een octrooiaanvraag op een balpen in. Vervolgens krijg je een opinie van de Nederlandse Octrooiraad. Die vertel je uiteraard dat de balpen niet nieuw en dus niet octrooieerbaar is. Maar omdat we in Nederland een automatische verlening kennen, krijgt u wel een octrooi.
Op jouw balpen kun je vervolgens “patented” zetten, om exclusiviteit te benadrukken voor consumenten in Nederland. Tot zover nog niets aan de hand. Totdat je naar jouw concurrent stapt om hen te verbieden om balpennen te verkopen. Je wappert dan met jouw octrooi.
Onrechtmatig wapperen
In het geval van de balpen ligt het voor de hand dat het product al bestaat en het octrooi niet geldig is. Maar dat is lang niet altijd het geval. Daarom is het nieuwheidsonderzoek van de Nederlandse octrooiraad een belangrijk onderdeel van de octrooiaanvraag.
Wanneer kon je weten dat jouw innovatie niet nieuw is en je confronteert vervolgens toch jouw concurrent met jouw automatisch verleende octrooi, dan is dat ‘onrechtmatig wapperen’.
Jouw concurrent maakt kosten: huurt een advocaat en een octrooigemachtigde in om te onderzoeken of er inderdaad sprake van inbreuk is. Als duidelijk wordt dat je onrechtmatig heeft gewapperd, dan zijn deze kosten voor jou. Dat geldt ook voor de proceskosten, mocht het tot een rechtszaak komen.
Tips
Hoe voorkom je dat je onrechtmatig wappert?
- Onderzoek samen met jouw octrooigemachtigde de sterkte en dus de geldigheid van jouw octrooi. De opinie van de Nederlandse Octrooiraad helpt daarbij. Maar belangrijker is de analyse van jouw octrooigemachtigde. De opinie van de Nederlandse Octrooiraad is namelijk slechts een voorlopige.
- Ben je overtuigd van de sterkte en geldigheid van jouw octrooi? Vraag dan - voordat je wappert richting jouw concurrent - waarom zij denken de innovatie ondanks jouw octrooi op de markt te mogen brengen. Zo ga je open het gesprek in, zonder gelijk de wapens te trekken. In sommige gevallen blijkt dat de concurrent niet wist van jouw octrooi. Dit biedt kansen tot samenwerking of licentie. Mijn collega Christiaan heeft de stappen op een rij gezet wat te doen bij een vermoeden van inbreuk.
Kortom: reageer niet te primair, onderzoek en ga eerst in gesprek met jouw concurrent. Overigens kan het ook andersom: een concurrent die je om de oren slaat met een wapperoctrooi. Lees daarover in dit blog.
Wil je advies over jouw octrooi of over patenteren? Neem gerust contact op. Ik help je graag verder. Op werkdagen kun je tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als je naar www.epc.nl gaat. Wij zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als octrooigemachtigde bij EP&C. Mijn achtergrond ligt in bioprocestechnologie en ik heb een Ph.D. in innovatiemanagement. Mijn werk vormt een brug tussen wetenschap, business...
Lees meer over Mark >