Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Hoe maak je een patent­aanvraag betaalbaar voor startups? | EP&C

Hoe maak je een patentaanvraag betaalbaar voor startupsWat was er eerst? De kip of het ei? Of in octrooitermen: eerst de patentaanvraag of eerst de investeerders? Ik zie veel startups hiermee worstelen. Voor een patentaanvraag is budget nodig en dat ontbreekt vaak bij jonge bedrijven. Een investeerder kan hierbij helpen, maar die stapt liever pas in als er al een patentaanvraag is. In dit blog geef ik startups met een beperkt budget een aantal waardevolle tips om toch een patentaanvraag in gang te zetten.

TIP 1 Doe zelf een nieuwheidsonderzoek.

U kunt zelf alvast starten met een nieuwheidsonderzoek. Google en patentdatabases herbergen een schat aan informatie en publicaties. Zoek uit wat de verschillen zijn tussen uw innovatie en wat er al is. Maak hier een nauwkeurige vergelijking van. Bespreek daarna samen met uw octrooigemachtigde de uitkomsten.

TIP 2 Maak een goede beschrijving van de vinding.

U kunt zelf een gedetailleerde beschrijving maken van de vinding. Benoem de voordelen van de vinding en de mogelijke variaties ervan. Is de innovatie nog breder te gebruiken? Wat kan er nog meer mee? Wat gebeurt er als het van een ander type materiaal is? Op welke punten kun je variëren? Deze beschrijving is voor mij een nuttig startpunt om de patentaanvraag op te stellen.

TIP 3 Dien een voorlopige patentaanvraag in.

Voor startups met een beperkt budget kan het een financieel en strategisch voordeel zijn om te beginnen met een voorlopige patentaanvraag. U stelt zo namelijk de officiële indienings- en search kosten uit. Nadeel is dat u de feedback van de searcher mist, maar het geeft u wel een jaar de tijd om – met de voorlopige patentaanvraag in handen - te zoeken naar investeerders.

TIP 4 Dien een internationale PCT-aanvraag in.

De PCT-route is een mogelijkheid om internationale bescherming voor uw vinding te verkrijgen. Hiermee stelt u kosten voor parallelle landenprocedures met nog eens anderhalf jaar uit. Oftewel: nog meer tijd om aan uw vinding te werken en investeerders of (grote) partners te vinden. Met de PCT-aanvraag blijven alle opties open. Gecombineerd met de voordelen van de voorlopige patent aanvraag heeft u zo 2,5 jaar om te kiezen voor welke landen het patent moet gelden. Wees na die tijd selectief in landenkeuze voor de octrooiverleningsprocedures. Waar zitten uw concurrenten, waar is uw markt? Laat vooral ook investeerders en partners erover meedenken.

En toch….

Ik zou geen goede octrooigemachtigde zijn als ik u niet op een disclaimer wijs. Wilt u als startup kosten besparen, kies dan altijd voor balans tussen kwaliteit en kostenefficiëntie en maak samen met uw octrooigemachtigde strategische keuzes in wat u zelf doet en wat u laat doen. De kans op optimale bescherming is uiteraard het grootst is als uw EP&C gemachtigde de tijd krijgt om zich te verdiepen in uw vinding. Ook kunnen we de aanvraag op basis van de feedback van de searcher zo nodig bijsturen, om zo in een vroeg stadium tot een positieve opinie te komen van de officiële instantie, en dat is ook iets dat investeerders zeer kunnen waarderen!

Wilt u advies bij de budgettering van uw octrooiaanvraag? Neem gerust contact op. Ik help u graag verder. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als u naar www.epc.nl gaat. Wij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

 

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, START-UP, PATENT, INNOVATIE, AANVRAGEN, INTELLECTUEEL EIGENDOM