Blog | 4 tips voor patenteren in de voedingsmiddelenindustrie | EP&C
Ken je R.C. Cola nog? De kans is groot dat deze naam je weinig zegt. In 1958 was R.C. Cola de eerste frisdrankfabrikant die een light cola ontwikkelde. Toch bracht het ze weinig bekendheid. De fabrikant patenteerde de cola niet en werd al snel ingehaald door grote partijen als Pepsi en Coca Cola. In de voedingsmiddelenindustrie wordt nog steeds relatief weinig geïnvesteerd in beschermen van innovaties. Een gemiste kans als je het mij vraagt. In dit blog geef ik je vier tips om in het achterhoofd te houden als je octrooieren in de foodindustrie overweegt.
Tip 1: Is mijn innovatie een hype of blijvend?
R.C. Cola had met cola light goud in handen. De drank bleek geen hype te zijn, maar een product dat sindsdien nog steeds op de markt is. Ga in gesprek met bijvoorbeeld jouw afdeling R&D, met marketingexperts en maak een trendanalyse. Zo krijg je een beeld van bewegingen in de markt en van de wensen van de consument.
Schat vervolgens in of jouw innovatie kans maakt op een vaste positie in de markt. Bijvoorbeeld omdat het inspeelt op een verandering in levensstijl. Zoals cola light aansluit bij de realisatie dat vermindering van suikerinname gezonder is.
Een octrooiaanvraag is een proces van meerdere jaren, maar als jouw innovatie voor langere tijd een plek op de markt inneemt, dan is dat de moeite zeker waard. Je beschermt jouw innovatie tegen namaken en verwerft een sterkere marktpositie.
Tip 2: Verander jouw beschermingsstrategie mee met jouw ontwikkelingen.
Bij EP&C zien we dat voedingsmiddelenbedrijven terughoudend zijn met het patenteren van hun innovaties. Er wordt met name vertrouwd op marketing en merkbescherming. In vergelijking met andere branches bungelt de voedingsmiddelenindustrie onderaan als het gaat om octrooien. Ongeveer 0,65 octrooien per 1000 medewerkers, waar dat er bijvoorbeeld binnen de farmaceutische industrie 75 octrooien per 1000 medewerkers zijn.
Dat is vreemd om twee redenen:
1. Er is in de voedingsmiddelenindustrie veel concurrentie.
2. Er wordt veel geïnnoveerd in deze branche.
Waar oorspronkelijk de klassieke technologie van mengen en roeren de boventoon voerde, zijn er inmiddels vernieuwende technologieën, verbeterde productieprocessen en nieuw ontdekte gezondheidseffecten. Deze ontwikkelingen maken octrooien steeds belangrijker in de voedingsmiddelenindustrie.
Verander dus ook jouw beschermingsstrategie wanneer je innoveert. Neem het vastleggen van jouw uitvindingen mee tijdens de ontwikkeling ervan. Het is verleidelijk om je helemaal te richten op jouw nieuwe product of technologie, maar vergeet hierbij het octrooi niet. Twijfel je over beschermen van jouw innovatie? Vraag dan advies aan een octrooigemachtigde met expertise in jouw branche.
Tip 3: Denk niet te snel dat een innovatie niet te patenteren is.
Eben Freeman, de uitvinder van smoked coca cola zei ooit: “In no other creative business can you so easily identify money attached to your creative property. Yet, we have less protection than anywhere else.” Beschermen van nieuwe innovaties is cruciaal om deze optimaal te benutten. Er wordt in de voedingsmiddelenindustrie vaak onterecht gedacht dat patenteren niet mogelijk is.
Toch zijn er talloze voorbeelden van octrooien die goed uitpakten. Het beschuitje van Bolletje met de bekende inkeping. Of knettersnoep en knetterchocolade dat al in 1959 werd gepatenteerd door General Foods. En wie kent de Tijgernootjes van Duyvis niet? Denk bij innoveren breder dan alleen een nieuw product. Het kan ook gaan om nieuwe verpakkingen die koopgedrag kunnen beïnvloeden, verbeterde houdbaarheid, een nieuw productieproces of een combinatie van ingrediënten met onverwachte synergie.
Tip 4: Leg de innovatie langs de lat van uw bedrijfsstrategie.
Wetenschap en technologie krijgen een steeds grotere rol in de voedingsmiddelenindustrie. De concurrentie is groot en men houdt elkaar goed in de gaten. Hierbij kan de grens tussen inspireren en kopiëren nog wel eens vervagen. Octrooieren is een belangrijk middel om dit te voorkomen. Leg jouw innovatie daarbij altijd langs de lat van jouw bedrijfsstrategie. Voegt de ontwikkeling iets toe aan de kern van jouw business? Welke waarde biedt een octrooi? Of is geheimhouden, zoals Coca Cola naar men zegt doet met haar recept, verstandiger? Een octrooigemachtigde met expertise in de voedingsmiddelenindustrie kan je helpen om deze vragen te beantwoorden.
Wil je advies bij de budgettering van jouw octrooiaanvraag? Neem gerust contact op. Ik help je graag verder. Op werkdagen kun je tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als je naar www.epc.nl gaat. Wij zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als octrooigemachtigde bij EP&C. Mijn achtergrond ligt in bioprocestechnologie en ik heb een Ph.D. in innovatiemanagement. Mijn werk vormt een brug tussen wetenschap, business...
Lees meer over Mark >