Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Een octrooi­­aanvraag. Las het maar als een boek. | EP&C

Een-octrooiaanvraag-Las-het-maar-als-een-boek .jpgIk kan het mij helemaal voorstellen. De eerste keer dat u een octrooiaanvraag voor uw neus krijgt, is het lastig deze op waarde te schatten. Waar begint u met lezen? Waar moet u op letten?

Uw octrooigemachtigde loodst u ongetwijfeld door de materie. Desondanks hierbij alvast een paar handvatten van mijn kant. 

Opbouw octrooiaanvraag

We beginnen met de opbouw. Een octrooiaanvraag bestaat uit vier onderdelen:

  1. Stand van de techniek
  2. Presentatie van de uitvinding
  3. Eventueel figuurbeschrijving en/of voorbeelden
  4. Conclusies (claims)

Tip 1 – Concentreer u op ‘Conclusie 1’

Conclusie 1 (of Claim 1) bepaalt meestal de ruimste beschermingsomvang voor uw uitvinding. Hierin staat exact omschreven waarvoor u het octrooi aanvraagt. Met ‘exact’ bedoelen we dan ook echt exact, oftewel zonder elementen die niet essentieel zijn. Een octrooigemachtigde zal in dit deel van de octrooiaanvraag met zo weinig mogelijk woorden de kern van uw uitvinding vastleggen.

Als u bij het lezen denkt: ‘ja, dit klopt wel ongeveer’, doe dan het volgende: zoek direct het telefoonnummer op van de opsteller van de tekst en maak een afspraak. Uw octrooi aanvraag is nog niet klaar. Een ‘zesje’ voor een octrooi is in de octrooiwereld weinig waard. Praat door tot uw uitvinding echt helemaal goed op papier staat, zodat u cum laude kunt slagen.

Tip 2 – Omschrijf uw uitvinding vol overtuiging

De octrooiaanvraag start met een omschrijving van de stand van de techniek. Deze tekst gaat over in de presentatie van de uitvinding.

Herkent u zich in de omschrijving van de stand van de techniek? Staat hier met voldoende nadruk omschreven tegen welke problemen of nadelen u aanliep? U weet wat de aanleiding was om een verbeterde techniek te ontwikkelen. Controleer ook of de presentatie van de uitvinding compleet en overtuigend is. Of zijn er nog meer voordelen van de uitvinding te noemen?

Hoe overtuigender en completer uw betoog is, hoe gemakkelijker het is om de inventiviteit (één van de vereisten van een octrooi) van uw uitvinding aan te tonen.

Tip 3 – Controleer de varianten

Waar u alert op moet zijn is dat alle voorkeursuitvoeringsvormen en belangrijkste varianten van uw uitvinding vermeld worden. Door deze expliciet te benoemen kan er geen misverstand bestaan over de omvang van de gevraagde bescherming.

Oei, dat klinkt behoorlijk abstract.

Een voorbeeld.

Materiaal X is bevestigd met een schroef. De schroef is in dit voorbeeld de ‘voorkeursuitvoeringsvorm’. Kan het materiaal ook bevestigd worden met lijm of via een lasverbinding? In het bevestigende geval kunt u deze specifiek laten vermelden in de beschrijving en dan in de conclusies beter spreken over een ‘bevestigingselement’.  Hiermee sluit u geen verbindingstechnieken uit en houdt u uw bescherming breed.

Fluitje van een cent

Als u weet waar u op moet letten, wordt het controleren van uw octrooiaanvraag een fluitje van een cent. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Het blijft een juridisch document. Het leest helaas niet als een goed boek, maar met wat hulp komt u er zeker uit.

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, TIPS