Een octrooi­­aanvraag. Las het maar als een boek.

Door Mark Jolink 14 Maart 2017

Een-octrooiaanvraag-Las-het-maar-als-een-boek .jpgIk kan het mij helemaal voorstellen. De eerste keer dat je een octrooiaanvraag voor je neus krijgt, is het lastig deze op waarde te schatten. Waar begin je met lezen? Waar moet je op letten?

De octrooigemachtigde loodst je ongetwijfeld door de materie. Desondanks hierbij alvast een paar handvatten van mijn kant. 

Opbouw octrooiaanvraag

We beginnen met de opbouw. Een octrooiaanvraag bestaat uit vier onderdelen:

  1. Stand van de techniek
  2. Presentatie van de uitvinding
  3. Eventueel figuurbeschrijving en/of voorbeelden
  4. Conclusies (claims)

Tip 1 – Concentreer je op ‘Conclusie 1’

Conclusie 1 (of Claim 1) bepaalt meestal de ruimste beschermingsomvang voor jouw uitvinding. Hierin staat exact omschreven waarvoor je het octrooi aanvraagt. Met ‘exact’ bedoelen we dan ook echt exact, oftewel zonder elementen die niet essentieel zijn. Een octrooigemachtigde zal in dit deel van de octrooiaanvraag met zo weinig mogelijk woorden de kern van jouw uitvinding vastleggen.

Als je bij het lezen denkt: ‘ja, dit klopt wel ongeveer’, doe dan het volgende: zoek direct het telefoonnummer op van de opsteller van de tekst en maak een afspraak. Jouw octrooiaanvraag is nog niet klaar. Een ‘zesje’ voor een octrooi is in de octrooiwereld weinig waard. Praat door tot jouw uitvinding echt helemaal goed op papier staat, zodat je cum laude kunt slagen.

Tip 2 – Omschrijf jouw uitvinding vol overtuiging

De octrooiaanvraag start met een omschrijving van de stand van de techniek. Deze tekst gaat over in de presentatie van de uitvinding.

Herken je jezelf in de omschrijving van de stand van de techniek? Staat hier met voldoende nadruk omschreven tegen welke problemen of nadelen je aanliep? Je weet wat de aanleiding was om een verbeterde techniek te ontwikkelen. Controleer ook of de presentatie van de uitvinding compleet en overtuigend is. Of zijn er nog meer voordelen van de uitvinding te noemen?

Hoe overtuigender en completer jouw betoog is, hoe gemakkelijker het is om de inventiviteit (één van de vereisten van een octrooi) van jouw uitvinding aan te tonen.

Tip 3 – Controleer de varianten

Waar je alert op moet zijn is dat alle voorkeursuitvoeringsvormen en belangrijkste varianten van jouw uitvinding vermeld worden. Door deze expliciet te benoemen kan er geen misverstand bestaan over de omvang van de gevraagde bescherming.

Oei, dat klinkt behoorlijk abstract.

Een voorbeeld.

Materiaal X is bevestigd met een schroef. De schroef is in dit voorbeeld de ‘voorkeursuitvoeringsvorm’. Kan het materiaal ook bevestigd worden met lijm of via een lasverbinding? In het bevestigende geval kunt u deze specifiek laten vermelden in de beschrijving en dan in de conclusies beter spreken over een ‘bevestigingselement’.  Hiermee sluit je geen verbindingstechnieken uit en houd je jouw bescherming breed.

Fluitje van een cent

Als je weet waar je op moet letten, wordt het controleren van jouw octrooiaanvraag een fluitje van een cent. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Het blijft een juridisch document. Het leest helaas niet als een goed boek, maar met wat hulp kom je er zeker uit.

New Call-to-action

Over de schrijver

Sinds 2010 werk ik als octrooigemachtigde bij EP&C. Mijn achtergrond ligt in bioprocestechnologie en ik heb een Ph.D. in innovatiemanagement. Mijn werk vormt een brug tussen wetenschap, business...

Lees meer over Mark >