Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Afsplitsing laat octrooiaanvraag lang boven de markt zweven

Afsplitsing_laat_octrooiaanvraag_lang_boven_de_markt_zweven.jpg

Een afsplitsing of divisional is een handige methode om je octrooiaanvraag zo lang mogelijk boven de markt te laten zweven. De kosten zijn zeer beperkt en het bespaart ook nog eens de tijd en moeite van het indienen van een nieuwe octrooiaanvraag.

Een octrooiaanvraag mag slechts op één uitvinding betrekking hebben. Toch kan het handig zijn om met opzet meerdere uitvindingen in je aanvraag op te nemen. Als in bijvoorbeeld een verpakkingsproduct meerdere vernieuwingen zitten, zou je voor elke vernieuwing een apart octrooi aan moeten vragen. In plaats daarvan kan het raadzaam zijn om alle vernieuwingen op te nemen in een uitgebreide aanvraag. Staan er tien vernieuwingen in, dan krijg je alleen octrooi op de eerste vernieuwing. Je kunt dan een dag voordat je octrooi verleend wordt een afsplitsingsaanvraag indienen voor de tweede en volgende vernieuwingen. Dit herhaal je vervolgens vlak voordat de aanvraag voor de tweede vernieuwing wordt verleend. Dit kan een flink aantal octrooien opleveren. Op deze manier blijft je octrooiaanvraag bovendien boven de markt zweven en kun je afhankelijk van het commerciële succes meer of minder vernieuwingen octrooieren.

Kat uit de boom kijken

Zo schuif je met dit vertakkingsmechanisme een groot deel van de kosten jaren naar achteren. Het geeft bovendien alle gelegenheid om de kat uit de boom te kijken als het gaat om de concurrentie en de markt. Je houdt alle opties open om later een mijnenveld van octrooien om je product heen te leggen. Zeker voor de ‘klappers’ kan dat zeer interessant zijn. Als de omzet tegenvalt, doe je het gewoon niet en laat je het bij één octrooi, of zelfs geen.

Afsplitsing_laat_octrooiaanvraag_lang_boven_de_markt_zweven2.jpgVernieuwingen in verpakking

Voor verpakkingen zoals een nieuwe flow pack wrapper (HFFS) kun je bijvoorbeeld denken aan verschillende vernieuwingen in de verpakking zelf, en aan de flow pack machine om het product te verpakken.  Je kunt alle vernieuwingen alvast in je eerste en enige octrooiaanvraag opnemen. De verleningsprocedure begin je steeds weer opnieuw met een nieuwe afsplitsingsaanvraag. Zo creëer je maximale onzekerheid voor de concurrent en maximaliseer je de bescherming van je product.

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, Verpakking