Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

2023-01_Portretten met namen_MarkJolink_NL

 

"Ons doel is om voor onze cliënten ondernemingsruimte te creëren om van hun uitvinding een innovatie te maken!”

 

Mark Jolink studeerde Bioprocestechnologie aan de Wageningen Universiteit en is sinds 2010 aan EP&C verbonden als octrooigemachtigde. Na zijn studie is hij gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op het gebied van innovatiemanagement in de Life Sciences sector.

Sinds 2017 is Mark als IP partner verbonden aan meerdere acceleratieprogramma’s voor startupbedrijven, waaronder StartLife op de campus van Wageningen Universiteit, Novel-T op de campus van de TU Twente, en Briskr in Nijmegen, waar hij startups adviseert met hun IP strategie. 

Mark heeft vele octrooiaanvragen geschreven op het gebied van voeding, biotechnologie en farma, en heeft ervaring in uiterst complexe octrooizaken in de Life Sciences. Ook geeft Mark regelmatig lezingen en workshops op het gebied van IP strategie. “De sleutel is om complexe technische en juridische informatie te vertalen naar woorden die ook niet-specialisten kunnen begrijpen, en om altijd te focussen op de business doelen van onze cliënten”.

 

Door de jaren heeft Mark uitgebreide octrooiervaring opgedaan op gebied van functional foods, plantenbiotechnologie, CRISPR-Cas, antilichaamtechnologie, CAR T-celtherapie, en op het gebied van aanvullende beschermingscertificaten voor geneesmiddelen, waaronder voor een aantal blockbuster-producten zoals olaratumab, lotilaner en andere.

 

Mark is breed geïnteresseerd in technologie en wetenschap, probeert dingen uiteen te rafelen om tot de kern te komen en laat zich niet snel van de wijs brengen. “Als octrooigemachtigde probeer je het maximale te halen uit de technische, juridische en strategische mogelijkheden om zo een nieuw product of proces breed te beschermen tegen namaak. Zo creëren we ondernemingsruimte om van de uitvinding een innovatie te maken.”

JUVE Patent Netherlands

JUVE Patent (Europees online platform over octrooien) publiceert jaarlijks de marktleiders van Europa. Mark wordt aanbevolen als expert in life science en pharma.

2021 | 2022 | 2023

Publicaties

Lees hier de artikelen die Mark schreef voor ons blog.

Mark jolink in de media 

2022 - Patent als verzekering - Telegraaf

2022 - Rendement perspectief investeerders blijft vaak onbenut - M&A

2021 - Podcast: Waarom foodproducten biotech zo keihard nodig hebben - VMT

2021 - Nederland dreigt koploperspositie te verliezen als biotechhub - VMT 

2021 - De EU en VS gaan praten over het vrijgeven van patenten op vaccins. Dat is een opvallende stap. Aanleiding voor EditieNL om eens uit te zoeken hoe dat zit met patent. Wat kun je ermee en hoe werkt het? Mark Jolink legt uit. Link naar uitzending 6 mei - EditieNL

2021 - Merkel tegen plan VS om patenten coronavaccin te omzeilen 6 mei- BNR Radio

2021 - Patent op vaccin is nog lang een kant-en-klaar recept - BNR Radio

2021 - Opinie: octrooigemachtigde Mark Jolink roept de betrokken farmaceuten op om hun kennis te delen - De Telegraaf & Dagblad van het Noorden

2021 - Nederland  vaccineert traag. Hoe zetten we het prikprogramma in turbostand?  - De Volkskrant

2020 - Mag een octrooi in de weg staan van voldoende beschikbaarheid van een coronavaccin? - BNR Radio

2020 - Delen van kennis & knowhow van het coronavaccin door Pfizer - Nieuwsuur (tv uitzending minuut 0:58 uur)

2020 - Farmaceut geeft octrooi niet vrij - Algemeen Dagblad

2020 - Rijke landen kopen massaal vaccins in, Pfizer onder druk om patent te delen - De Volkskrant & Het Parool

2020 - Dwanglicentie betere optie dan opschorten van patentrechten - BNR Radio

2020 - Stimuleer ontwikkeling van vaccin met redelijke winst voor farmaceutische industrie - Trouw

2018 - Mark vertelt over het patenteren van planten met betrekking tot de broccoli oorlog -BNR Radio

Wetenschappelijke publicaties

Jolink, Mark and Dankbaar, Ben (2010) 'Creating a climate for inter-organizational networking through people management', The International Journal of Human Resource Management, 21: 9, 1436 — 1453

Jolink, M. and Dankbaar, B. (2010), ‘People Management to Stimulate Networking for Innovation. A Study in the Food Industry’. Lambert Academic Publishing AG & Co. KG, Saarbrücken, Germany.

Witteveldt, J., Jolink, M., Cifuentes, C.E., Vlak, J.M. and Van Hulten, M.C.W (2002), 'Vaccination of Panaeus monodon Against White Spot Syndrome Virus Using Structural Virion Proteins'. Proceedings of the 5th Symposium on Diseases in Asian Aquaculture.