Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Top 3 valkuilen bij het aanvragen van een patent | EP&C

Het1902-Top-3-valkuilen-2-kolom inzetten van een patent kan een goed idee zijn. Er zijn legio voorbeelden van bedrijven die groot zijn geworden door het vastleggen van hun Intellectueel Eigendom. In het E-Book: ‘De meerwaarde van een octrooi’ leest u hier meer over.

Helaas zie ik ook regelmatig dat ondernemers in dezelfde valkuilen stappen. Om u hiervoor te behoeden, heb ik mijn Top 3 op een rij gezet. Doe er uw voordeel mee!  

1. Een zesje is ook voldoende

In mijn middelbare schooltijd had ik een jongen in de klas die altijd studeerde op een voldoende. Zijn filosofie was: ‘een 6 is een 10’. Theoretisch gezien had hij gelijk, maar dat was niets voor mij. Zonder te willen generaliseren, kan ik toch wel zeggen dat octrooigemachtigden perfectionistisch zijn. Een 6 is bij ons nooit een 10.

En gelukkig maar, want het streven om alles goed te willen doen, is een eigenschap die bij het opstellen van octrooiaanvragen goed van pas komt.

Eén verkeerd woord, een typefout of een vage omschrijving kan een patent waardeloos maken. Daarom is mijn advies: neem de tijd voor het aanvragen van een patent. Wees ervan overtuigd dat u en de octrooigemachtigde elkaar goed begrijpen. En bij twijfel? Niet oversteken. Ga nooit voor een zesje. Het loont om de octrooiaanvraag pas in te dienen als u het gevoel heeft: hiermee ga ik cum laude slagen.

2. U heeft geen plan met uw patent

Wat ik vaak zie, is dat mensen denken: ‘ik heb een patent, de kassa gaat vanaf vandaag vanzelf rinkelen’.

Helaas werkt het niet zo. Een patent is een middel om een doel te bereiken. Het is geen doel op zich.

Als u een patent wilt laten renderen, kunt u exclusiviteit claimen in uw afzetgebied. Dan moet u wel nadenken over hoe u inbreuk gaat opsporen. En hoe u de inbreukmakers gaat aanpakken.

Het uitgeven van licenties of uw Intellectueel Eigendomsrechten verkopen kan ook een mooi verdienmodel zijn. Of wellicht wilt u in aanmerking komen voor belastingvoordeel met de Innovatiebox.

Kortom: alleen als het inzetten van patenten onderdeel is van uw ondernemingsplan, is het de investering van tijd, geld en moeite waard.

3. Te veel of te weinig beschermen

Als u al een keer met een octrooigemachtigde heeft gewerkt, dan heeft u vast al een keer gehoord over ‘breed of smal beschermen’. Wat is hier de valkuil?

Op het moment dat u uw uitvinding heel specifiek omschrijft, denk hierbij aan type materiaal, temperatuur of toepassing, dan krijgt u het alleenrecht op exact díe omschrijving.

Een voorbeeld: u heeft een patent aangevraagd voor een metalen ophangsysteem voor radiatoren. Op het moment dat uw concurrent het ophangsysteem exact namaakt, maar dan van kunststof, dan is dat toegestaan. Hij maakt geen inbreuk op uw patent. De ‘te smalle bescherming’ zet hier een streep door de rekening. Het zorgt voor een beperkte beschermingsomvang.

Vraagt u echter een patent aan voor een ophangsysteem voor radiatoren, zonder verdere specificaties te melden, dan heeft dit patent niet veel waarde. Waarom? De beschermingsomvang is te ruim geformuleerd. De uitvinding zal niet voldoen aan de eisen waar een patent aan moet voldoen, zoals nieuwheid en inventiviteit.

Bent u benieuwd naar meer valkuilen? Download dan het E-Book ‘Valkuilen in de octrooiprocedure’.

New Call-to-action

Leestip: lees onze handige infographic over de stappen in het vastleggen van uw idee.

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, AANVRAGEN