Voordat u uw patent in handen hebt, is er al heel wat werk verzet. In de fabriek of op het laboratorium testen, bijschaven, en alle brainwaves aflopen op haalbaarheid. Als het idee voldoende uitgekristalliseerd is, als het duidelijk is welk probleem uw uitvinding oplost, dan start u met het opstellen van een octrooiaanvraag.
18 maanden na indiening van uw octrooiaanvraag is het moment daar en valt het octrooi letterlijk bij u op de mat. ‘Zo, dat is geregeld, nu maakt niemand mijn product meer na.’ Of……..
Vertrouwen op de octrooipolitie
De innovators die vertrouwen op de octrooipolitie komen bedrogen uit. Helaas bestaat er geen instantie die controleert of iemand uw product kopieert en op de markt brengt. U zult dat zelf in de gaten moeten houden. Het is net als met het hebben van kinderen: de zorg houdt niet op als ze uit huis zijn. Soms begint het dan pas echt.
Inbreuk op Eigendomsrecht
Maar hoe doet u dat? Hoe weet u of iemand inbreuk maakt op uw Intellectueel Eigendomsrecht?
Tip 1: Monitor website, folder, advertenties van uw concurrent
Uw concurrent zal haar producten trots etaleren op haar website en in folders en advertenties. Houd daarom de vakbladen in de gaten en bezoek maandelijks de website. Houd ook hun YouTubekanaal en social media in de gaten. Makkelijker kunnen we de eerste tip niet maken!
Tip 2: Maak gebruik van de ogen en oren van de afdeling Verkoop
Uw vertegenwoordigers en verkopers kennen de markt als geen ander. Ze bezoeken beurzen en praten met afnemers die hen soms onbewust hele interessante informatie geven: “u zegt nu wel dat dit een unieke eigenschap is, maar concurrent X biedt exact hetzelfde apparaat aan.”
Wist u dat de meeste inbreuk opgespoord wordt door de afdeling Verkoop? Maar 9 van de 10 keer, zijn ze zich daar helemaal niet van bewust. Een R&D-afdeling van een klant had hier een handige oplossing voor: het maakte een boekje voor de vertegenwoordigers met daarin alle patenten van dat bedrijf.
Of een boekje voor u dé oplossing is, kunt u zelf het beste bepalen. Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat regelmatige afstemming tussen de afdeling Verkoop en de afdeling Research & Development u geen windeieren legt.
Tip 3: Laat een geautomatiseerd software systeem het werk doen
Mijn laatste tip: zet met uw octrooigemachtigde een zogenaamde ‘bewaking’ op. Via een geautomatiseerd systeem wordt in de octrooidatabases gezocht naar octrooipublicaties die lijken op die van u.
U krijgt periodiek een overzicht van mogelijke inbreukmakers. Er zijn verschillende mogelijkheden. Samen met uw octrooigemachtigde zet uw de bewaking op die het best bij uw situatie past.