Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Van loopfiets naar trapfiets: zo werkt een dominant octrooi | EP&C

Van loopfiets naar trapfietsMooi, u heeft een octrooi op uw uitvinding. U kan niets meer gebeuren. Helaas een veelvoorkomend misverstand. U kunt alsnog te maken krijgen met een octrooi van anderen, ook al heeft u zelf een octrooi op uw product. Vaak is uw innovatie namelijk een doorontwikkeling op iets anders. U kunt dan alsnog te maken krijgen met een dominant octrooi; het octrooi op de oorspronkelijke innovatie. 

loopfiets versus trapfiets

Ik leg het uit aan de hand van een oer-Hollands product: de fiets. Stel nou dat uitvinder A als allereerste op aarde de fiets uitvindt. Nergens ter wereld zijn nog fietsen. Alleen heeft uitvinder A geen fiets bedacht zoals we hem nu kennen. Hij bedacht een loopfiets. Het leek wel handig; je gaat erop zitten, zwaait wat met je benen en je gaat vooruit. De claim van het octrooi definieert dan een vervoermiddel met twee wielen, een stuur, een rem en een zadel; de loopfiets. Het octrooi blijft 20 jaar van kracht.

Vervolgens bedenkt u als uitvinder B dat het gezwengel met de benen maar vermoeiend is. U verzint een aandrijfmechanisme. Ineens komen er trappers en een ketting op de fiets. U vraagt natuurlijk een octrooi aan op deze trapfiets. De claim van het octrooi definieert een vervoermiddel met twee wielen, stuur, rem, zadel en een trapmechanisme. Het product van uitvinder B is echter nog steeds een vervoermiddel met de kenmerken van het octrooi van uitvinder A. Oftewel: de trapfiets is dan een doorontwikkeling op de loopfiets en valt onder het octrooi van uitvinder A. 

patstelling

In dit geval is er sprake van een dominant octrooi van uitvinder A. In theorie zou uitvinder A dus kunnen tegenhouden dat de trapfiets op de markt komt. Hij mag alleen niet zelf ook de trapfiets op de markt brengen. Die is namelijk door uitvinder B bedacht en die kan trapfietsen tegenhouden met haar octrooi. 


Zo kunnen octrooihouders in een patstelling raken: worden doorontwikkelingen op de oorspronkelijke uitvinding tegengehouden of komen ze er samen uit? Dat laatste is in veel gevallen de win-win. Als er op de markt behoefte is aan de doorontwikkelde variant, dan is er meestal ook de bereidheid meer te betalen. Financiële afspraken tussen de houder van het dominante octrooi en de partij die doorontwikkeld heeft komen dan ook regelmatig voor. Dat noemen we kruislicenties. 

advies

Wanneer een engineer voortborduurt op een bestaande uitvinding, moet er dus een lampje gaan branden dat de kans bestaat dat er een dominant octrooi is. Bedacht moet worden wat de verhouding met eventuele concurrenten is, waar die actief zijn. Het is goed om vroegtijdig problemen met eventuele andere octrooien te zien aankomen. Bij innovaties komen veel investeringen kijken. Het is dus verstandig om zorgvuldig en grondig te werk te gaan.

Heeft u te maken met innovatie en wilt u weten of u het risico loopt om inbreuk te maken? Of bent u eigenaar van een dominant octrooi en wilt u advies? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met u mee.

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOIGEMACHTIGDE, OCTROOI, UITVINDING, PATENT, INNOVATIE