Wereldwijd patent aanvragen - dat wil ik
Je hebt een uitvinding gedaan, en niet zomaar eentje. Je gaat de wereld veroveren. Ik hoor dan ook vaak: ik wil wereldwijd patent aanvragen voor mijn uitvinding! Maar is dat wel verstandig?
1. Nee, je gaat gegarandeerd failliet!
Het aanvragen van een patent is één. De verlening gaat voor ieder land, of in het gunstigste geval voor iedere regio, apart. Dus je krijgt per land/regio een factuur voor de kosten van het aanvragen.
Maar dan twee: het in stand houden van alle patenten. Je betaalt elk jaar een instandhoudingstaks voor elk land. En hoe langer u uw patent in leven houdt, hoe hoger de taksen worden. Kunt u zich er iets bij voorstellen wat dit doet met uw budget? Daar moeten wel veel inkomsten tegenover staan wil dit rendabel voor u zijn.
2. Nee, het is niet nodig
Wij begrijpen dat je enthousiast bent over jouw uitvinding, maar hoe groot zal de markt zijn voor een irrigatiesysteem in Engeland? Of voor een machine om bitterballen te produceren in Indonesië?
Mijn advies luidt steevast: leg jouw octrooirechten vast in de landen waar jouw bedrijf of concurrent actief is. Wereldwijd patent aanvragen is dus simpelweg niet nodig. Een cliënt zei ooit tegen me: “hoe langer ik met je praat, hoe korter mijn lijstje landen wordt”.
Er is een aantal slimmigheidjes die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Daarover lees je meer over in mijn blog: Idee vastleggen, zo doet je dat.
3. Nee, het is niet te handhaven
Wat doet je als je een octrooi hebt in Botswana en daar wordt inbreuk gemaakt? Een rechtszaak starten? Of als het staatsoliebedrijf van Saoedi Arabië jouw innovatie ongevraagd inzet, schrijf je de Sjeik van de golfstaat aan? Het is handig om van te voren de mogelijke scenario’s op hun merites te beoordelen.
Het aanwijzen van landen is een strategische keuze
3 x nee op de vraag of patent aanvragen wereldwijd een goed idee is, dat klinkt niet erg optimistisch. Of misschien juist wel, want ook met minder inspanning is jouw vinding nog steeds goed beschermd.
Wat ik je mee wil geven, is dat het kiezen van jouw landen in een octrooiprocedure een strategische keuze is waar je goed over na moet denken. Want jouw wens voor een wereldwijde bescherming is heel begrijpelijk.
Maar met een beperkte, bewust gekozen geografische dekking van jouw Intellectueel Eigendom, is jouw kans op succes aanzienlijk groter. Met deze tips help ik je alvast een stukje op weg.
Verder lezen? Lees alles over de betekenis van het patent, of over de verschillen tussen octrooien en patenten.

Over de schrijver
Ik heb werktuigbouwkunde en materiaalkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. In 2015 ben ik als trainee octrooigemachtigde bij EP&C begonnen en in 2021 ben ik erkend als Nederlands en...
Lees meer over Thomas >