Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wereldwijd patent aanvragen - dat wil ik | Octrooibureau EP&C

Patent-aanvragen–dat-wil-ik-wereldwijd.jpgU heeft een uitvinding gedaan, en niet zomaar eentje. U gaat de wereld veroveren. Ik hoor dan ook vaak: ik wil wereldwijd patent aanvragen voor mijn uitvinding! Maar is dat wel verstandig?

 

1. Nee, u gaat gegarandeerd failliet!

Het aanvragen van een patent is één. De verlening gaat voor ieder land, of in het gunstigste geval voor iedere regio, apart. Dus u krijgt per land/regio een factuur voor de kosten van het aanvragen.

Maar dan twee: het in stand houden van alle patenten. U betaalt elk jaar een instandhoudingstaks voor elk land. En hoe langer u uw patent in leven houdt, hoe hoger de taksen worden. Kunt u zich er iets bij voorstellen wat dit doet met uw budget? Daar moeten wel veel inkomsten tegenover staan wil dit rendabel voor u zijn. 

2. Nee, het is niet nodig

Wij begrijpen dat u enthousiast bent over uw uitvinding, maar hoe groot zal de markt zijn voor een irrigatiesysteem in Engeland? Of voor een machine om bitterballen te produceren in Indonesië?

Mijn advies luidt steevast: leg uw octrooirechten vast in de landen waar uw bedrijf of uw concurrent actief is. Wereldwijd patent aanvragen is dus simpelweg niet nodig. Een cliënt zei ooit tegen me: “hoe langer ik met je praat, hoe korter mijn lijstje landen wordt”.

Er is een aantal slimmigheidjes die u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Daarover leest u meer over in mijn Blog: Idee vastleggen, zo doet u dat.

3. Nee, het is niet te handhaven

Wat doet u als u een octrooi heeft in Botswana en daar wordt inbreuk gemaakt? Een rechtszaak starten? Of als het staatsoliebedrijf van Saoedi Arabië uw innovatie ongevraagd inzet, schrijft u de Sjeik van de golfstaat aan? Het is handig om van te voren de mogelijke scenario’s op hun merites te beoordelen. 

Het aanwijzen van landen is een strategische keuze

3 x nee op de vraag of patent aanvragen wereldwijd een goed idee is, dat klinkt niet erg optimistisch. Of misschien juist wel, want ook met minder inspanning is uw vinding nog steeds goed beschermd.

Wat ik u mee wil geven, is dat het kiezen van uw landen in een octrooiprocedure een strategische keuze is waar u goed over na moet denken. Want uw wens voor een wereldwijde bescherming is heel begrijpelijk. 

Maar met een beperkte, bewust gekozen geografische dekking van uw Intellectueel Eigendom, is uw kans op succes aanzienlijk groter. Met deze tips help ik u alvast een stukje op weg. 

Verder lezen? Lees alles over de betekenis van het patent, of over de verschillen tussen octrooien en patenten.

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, UITVINDING, PATENT, AANVRAGEN