Patent aanvragen op product? In deze gevallen: niet doen
Het patenteren van een uitvinding heeft voordelen. Denk aan het buitenspel zetten van concurrenten doordat je een (tijdelijk) monopolie krijgt in jouw markt. Maar er zijn ook situaties waarin een patent aanvragen op product X of Y af te raden is.
Een patent is een middel en geen doel op zich. Als een patent bijdraagt aan het realiseren van jouw bedrijfsstrategie, dan hoef je verder niet te twijfelen.
Maar regelmatig adviseren wij om geen patent aan te vragen. Isabelle beschreef eerder drie situaties. En ook in de onderstaande omstandigheden adviseren wij: denk nog een keer goed na voordat je jouw Intellectueel Eigendomsrechten vastlegt.
1. Je wilt of kunt niet handhaven
Als je een patent heeft, zal je zelf moeten handhaven. De octrooipolitie is helaas niet in functie. Doe je dit niet, dan is het als investeren in een bloedmooi wedstrijdpaard om vervolgens het hek van de weide open te laten staan. Al zijn paardendieven in de ene markt actiever dan in de andere.
Neem bijvoorbeeld de Farmacie. Dit is een markt waar miljoenen in omgaan en de belangen groot zijn. Je bent aan de goden overgeleverd als je niet handhaaft. Jouw voorsprong is goud waard. De vraag is niet óf jouw concurrent inbreuk zal maken, maar wanneer. Je moet dus bereid zijn om hierop te anticiperen.
2. Er zijn beschikbare alternatieven
Stel, je hebt een nieuw ophangsysteem uitgevonden. Het werkt goed, je bent er tevreden over en je vraagt patent aan. Maar, er zijn nog 694 alternatieven op de markt beschikbaar. Waarom zouden mensen juist jouw product aanschaffen? Ze zullen dit alleen doen als jouw product voordelen biedt ten opzichte van bestaande ophangsystemen.
Grote kans dat je anders jouw investering niet terugverdient.
3. De ontwikkeling van jouw product kost veel tijd
Gaat jouw product de markt op en heeft het je veel tijd gekost om het product te ontwikkelen? Dan zal dat waarschijnlijk ook gelden voor jouw concurrent. Zeker bij hype-gevoelige producten kan een dergelijke tijdsvoorsprong voldoende zijn om een stevige marktpositie in te nemen. Het laatste wat je wilt is jouw concurrent in het zadel helpen met een uitgebreide omschrijving van de uitvinding in een (openbare) octrooiaanvraag.
Misschien dus niet doen.
Of tóch een patent aanvragen?
Toch is het niet altijd zo zwart/wit. In voorbeeld 2 over de ‘beschikbare alternatieven’ kunnen er beweegredenen zijn om juist wél een patent aan te vragen. Bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden als blijkt dat een gepatenteerd ophangsysteem zorgt voor een boost in jouw omzet. Of als je gebruikt wilt maken van de innovatiebox om belastingvoordeel te genieten.
De moraal van het verhaal
Denk eerst na over jouw bedrijfsstrategie en wat je wilt bereiken met jouw innovatie. Past het opbouwen van een octrooiportefeuille binnen deze strategie, dan is het aanvragen van een octrooi zinvol.
Ingewikkeld? Een octrooigemachtigde kan je in een vroeg stadium van een ontwikkelingstraject richting geven. Hij of zij stelt de kritische vragen die je helpen tot een passende strategie te komen.
Verder lezen? Lees meer over de betekenis van een patent of het verschil tussen een octrooi en een patent.

Over de schrijver
Ik heb werktuigbouwkunde en offshore & dredging engineering gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en ben in 2016 afgestudeerd. Daarna ben ik bij EP&C aan de slag gegaan, waar ik gedij bij...
Lees meer over Matthijs >