Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Patent pending als strategisch schaakstuk | Octrooibureau EP&C

patent pending.png

Het inzetten van Intellectueel Eigendom is net als schaken: je denkt meerdere stappen vooruit.

Met verschillende pionnen acteer je in een veld waar ook de concurrent schaakstukken heeft staan. Eén van mijn favoriete zetten van dit spel is: het strategisch inzetten van de ‘patent pending’ fase.

Heb je een octrooiaanvraag ingediend, maar het octrooi is nog niet verleend, dan is er sprake van een hangende octrooiaanvraag, oftewel ‘patent pending’. (voor meer uitleg lees dit BL&G). De verlening van het octrooi kan best jaren duren. Tot die tijd heb je dus nog geen verleend octrooi. Dat klinkt op het eerste gezicht heel onhandig.

Snelle Jelle of goede schaker?

Bedrijven die voor het eerst een octrooi aanvragen, zien graag dat hun patent zo snel mogelijk verleend wordt. Ze weten dan in hoeverre ze beschermd zijn en kunnen dan het alleenrecht op hun uitvinding claimen.

Goede schakers of slimme innovators gebruiken daarentegen liever de verleningsprocedure als een strategisch middel. Hoe langer het duurt voordat het patent verleend wordt, hoe meer opties er zijn om een optimale bescherming te verkrijgen. Zolang een octrooiaanvraag nog ‘hangende’ is, is het onduidelijk welke claims uit de octrooiaanvraag gehonoreerd worden. Dat geldt niet alleen voor de aanvrager. Ook de concurrent blijft in het ongewisse, en daar zit ‘m de crux.  

Hoe blijf je de concurrent voor?

Als de concurrent uw octrooiaanvraag bekijkt (want deze is na publicatie voor iedereen te raadplegen, bijvoorbeeld via Espacenet), ziet hij dat u een octrooiaanvraag heeft ingediend voor uw nieuwe technische ontwikkeling. Als de concurrent ook met deze innovatie bezig is, zal hij wel twee keer nadenken voordat hij zijn product aan de man brengt. Doet hij dit wel, en uw octrooi wordt daarna verleend, dan loopt hij immers het risico dat hij inbreuk maakt.

Daarbij biedt een lopende octrooiaanvraag meer flexibiliteit om de claims aan te passen aan het product van de concurrent. Dus het is lastiger voor de concurrent om de precieze grenzen van het te verlenen octrooi te voorspellen.

Octrooistrategie 

Met het in de lucht houden van uw octrooiaanvraag, werpt u een schaduw over de markt die wel eens groter kan zijn dan uw uiteindelijke octrooi en zet u uw concurrent daarmee schaakmat.
Dit is één van de strategieën die u kunt inzetten op het gebied van Intellectuele Eigendom. Maar er zijn er meer.  Deze wordt uiteengezet in onze workshop 'Octrooistrategie'.

 

 

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, WET- EN REGELGEVING