Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Hoe spoor ik inbreuk octrooi op? 4 tips (6/9) | EP&C

Hoe-spoor-ik-inbreuk-octrooi-op?-4-tips

In de serie over inbreuk hebben we al diverse aspecten belicht. In dit BL&G besteed ik aandacht aan het opsporen van inbreuk. Oftewel: hoe komt u er achter dat concurrenten producten op de markt brengen die inbreuk maken op uw octrooi? Vier tips.

 

Tip 1: Communicatiekanalen

Om te beginnen kunt u de communicatiekanalen van uw concurrenten scherp in de gaten houden. Bezoek regelmatig hun website, lees hun brochures en andere publicaties om te zien welke producten zij aanbieden en waar ze dat doen. 

Tip 2: Octrooiaanvraag concurrent

Het is ook interessant om te monitoren voor welke uitvindingen uw concullega’s een octrooi aanvragen. Vaak wordt een octrooiaanvraag immers al gepubliceerd voordat het daarop gebaseerde product op de markt wordt gebracht. U kunt hier bijvoorbeeld een octrooibewaking voor instellen. 

Tip 3: Zet de hele organisatie in

Verder raad ik u aan om het bewaken van uw eigen Intellectuele Eigendomsrechten niet alleen te doen, maar ook de rest van uw organisatie daarvoor in te zetten. Met name vertegenwoordigers hebben zicht op de activiteiten van uw concurrenten. Ze zien op beurzen en horen via hun relaties wat er speelt in de markt. Op deze manier vergroot u de kans om mogelijke inbreukmakers snel op het spoor te zijn.

Let op!

Het komt echter vaak voor dat men denkt dat het product - zoals het afgebeeld is in de tekeningen van het octrooi - de gepatenteerde ‘uitvinding’ is. Maar het draait echter om de uitvinding zoals deze omschreven staat in de claims van het octrooischrift. U moet dus breder kijken dan het eigen product of toepassing.

Een voorbeeld

U heeft een pen ontwikkeld waarin een vernuftig bedieningsmechanisme zit. Dit mechanisme heeft als voordeel dat het slijtvast is, met een zeer lichte druk te bedienen is en goedkoop te vervaardigen. Dit gepatenteerde bedieningsmechanisme zit in een ballpoint die u met succes op de markt brengt. Een afbeelding van deze ballpoint is opgenomen in uw octrooischrift.

Valkuil

Een mogelijke valkuil is dat uw collega’s alleen de pennen - die qua uiterlijk lijken op uw ballpoint - als verdacht opmerken en mogelijk controleren of hier het gepatenteerde bedieningsmechanisme in zit.

Inbreuk octrooi?

Waar uw collega’s wellicht minder alert op zullen zijn, zijn pennen met een totaal ander uiterlijk. Die lijken immers niet op de ballpoint zoals afgebeeld in het octrooischrift. Maar deze anders uitziende pennen kunnen wel degelijk het technisch innovatieve bedieningsmechanisme in zich huizen. Indien dit laatste het geval is, is er dus evengoed sprake van inbreuk op uw octrooi!

Tip 4: Bundel de informatie

Het is dus essentieel dat uw organisatie weet wat uw gepatenteerde uitvinding inhoudt. Om hierbij te helpen raden wij aan de gepatenteerde uitvinding in een paar begrijpelijke zinnen op papier te zetten (of vraag uw octrooigemachtigde dit te doen) met daarbij bijvoorbeeld ook de einddatum van het octrooi en de landen waar het octrooi geldig is. Hiermee is een inbreukmakend product ook voor anderen eenvoudiger te herkennen.

In dit blog van Robbert-Jan de lang leest u hoe u bewijsmateriaal verzamelt bij inbreuk. 

Klik hier voor het overzicht van deze serie over het onderwerp 'Inbreuk'. 

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INBREUK, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM